40 znakov fanatického ateistu

Ateizmus bez rešpektu a úcty k veriacim akéhokoľvek vyznania, teda bez lásky, je fanatický.

  1. Myslíte si, že lietadlá, počítače, kompasy atď. niekto cielene navrhol a skonštruoval. A súčasne tvrdíte, že ľudské telo, ktoré je neporovnoteľne zložitejšie než akékoľvek dnešné technické zariadenie, sa objavilo dôsledkom náhodnej biologickej evolúcie,
  2. Tvrdíte, že je potrebné pochybovať o všetkom, okrem evolúcie.
  3. Tvrdíte, že život vznikol z neživej chemikálie, ale súčasne dôrazne vylučujete zmŕtvychvstanie Ježiša.
  4. Nedáte 10 $ na futbalovú stávku, pretože viete, že šance na výhru sú malé. No nezdráhate sa dať svoju dušu do stávky popieraním posmrtného života a riskovať večné zatratenie.
  5. Vravíte, že mimoriadne tvrdenia si vyžadujú dôkazy. No tvrdenie, že Boh neexistuje, neviete dokázať a vôbec Vám to neprekáža.
  6. Myslíte si, že ateisti, ktorí konvertovali ku kresťanstvu, boli buď oklamaní, pomýlení alebo nikdy neboli „skutočnými ateistami“
  7. Myslíte si, že svetonázor kresťanov je menejcenný, lebo veria v jedného Boha, no vlastný svetonázor považuje za nadradený, lebo neveríte v žiadneho Boha.
  8. Neviete, či Tereza bola matka alebo sestra, ale dokážete si spomenúť na plné mená aspoň piatich pedofilných kňazov v USA.
  9. Boli ste sklamaný zistením, že nie všetci kresťania pochopili každé slovo v Biblii doslova.
  10. Myslíte si, že Biblia je beletria a Da Vinciho kód“ je dokumentárny film.
  11. Dokážete nájsť zmysel v tejto vete:
    Biblia je hrubá kniha. Pán prsteňov je hrubá kniha.
  12. Radšej by ste verili v hobitov, alfov, škriatkov , než v Ježiša.
  13. Pociťujete nevôľu, ak musíte rešpektovať kresťanov napriek Vašim argumentom dotýkajúcich sa skutočnosti, či Boh existuje. Zároveň ste presvedčený, že kresťania nevedia používať mozog.
  14. Domnievate sa, že používať mozog znamená byť ateistom.
  15. Ste presvedčený, že každý kresťan, ktorý napísal knihu o kresťanstve, to urobil pre peniaze a súčasne každý ateista, ktorý napísal knihu o ateizme, to urobil pre vzdelávanie más.
  16. Nemôžete uveriť udalosti spred 2000 rokov, pretože „nikto si nemôže byť istý, čo sa vlastne stalo, ale ste veríte, že náboženstvá boli vynájdené před 5000 rokmi vládnucimi triedami, aby udržali ľudí na uzde.
  17. Myslíte si, že otázky typu aku „Môže Boh vytboriť štvorcový kruh“ alebo „Môže Boh stvoriť kameň tak ťažký, že ho ani on sám nezdvihne“, majú kľúčový význam pre kresťanov.
  18. Nazývate Ježiša „Ješua“ a Boha „Jahve“, aby ste naznačili, že sa ničím nelíšia od Molocha alebo Baala.
  19. Ste hrdý na to, že nemáte predsudky, na rozdiel od tých hlúpych chamtivých šialených a agresívnych kresťanov.
  20. Myslíte si, že zločiny a hriechy niektorých kresťanov (inkvizícia, konquista, pedofilní kňazi atď.), ktorí jednali v rozpore s učením Krista, zdiskreditovali kresťanstvo všeobecne, ale zločiny ateistov ako Hitler alebo Stalin, sú v súlade s ateistickou doktrínou neexistencie morálky a vylučujete, že by akýmkoľvek spôsobom vrhali tieň na ateizmus.
  21. Urážate Boha napriek tomu, že nie je.
  22. Myslíte si, že astronomická veľkosť Vesmíru vyvracia existenciu Boha (Akokeby Boh mohol existovať iba v malom Vesmíre)
  23. Ste odhodlaný pustiť sa do teologické sporu na obranu existencie Baby Jagy alebo ružových jednorožkýň.
  24. Ste si istý, že máte viac dôkazov o existencii Baby Jagy a ružových jednorožcov jako o existencii Boha.
  25. Tvrdíte, že kresťanská viera je slepá, no prehliadate, že viera v neexistenciu Boha je rovnako slepá.
  26. Popierate tvrdenie, že veríte v neexistenciu Boha a tvrdíte, že vy len neveríte v existenciu Boha (ako keby bol medzi tými dvomi polohami rozdiel!)
  27. Myslíte si, že pochádzate z opíc.(Popremýšľajte o tom!!!)
  28. Myslíte si, že pochádzate z opice, no máte chuť zabiť každého, kto vás k nej prirovná.
  29. Myslíte si, že ak sa bude musieť na školách vyučovať teória inteligentného dizajnu, potom by bolo logické doplniť ju aj o teóriu bociana.
  30. Domnievate sa, že dokážete zaostalým a hlúpym kresťanom vysvetliť ich vlastné náboženstvo vymenovaním zoznamu biblických rozporov.
  31. Píšete „Boh“ s malým písmenkom a myslíte si, že rovnako s malým by sa mali písať aj Vianoce (z angl. Christmas), ale nerobí Vám žiadny problém písať názvy planét písmenom veľkým (Jupiter, Venuša, Merkur) alebo aj názvy dni v týždni v angličtine (Tuesday, Wednesday, Thursday, Friday).
  32. Tvrdíte, že neexistujú žiadne absolútne kategórie dobra a zla. Zároveň ale tvrdíte, že kresťanstvo je – zlo.
  33. Viete, že náboženstvo plodí násilie a presviedčate o tom všetkých pri akejkoľvek príležitosti, no prehliadate vedou potvrdené fakty, že násilie na televiznych obrazovkách a satanská muzika v štýle black metal a death metal podnecuje ľudí k násilníckemu bezcitnému surovému správaniu.
  34. Myslíte si, že slovné spojenie „rozumný kresťan“ je vo svojej podstate rozporom.
  35. Napriek krvavej histórii ateistických vlád a spoločenských systémov (francúzska revolúcia, fašizmus, komunizmus), zastávate názor, že ateistický štát prinesie toleranciu a mier.
  36. Myslíte si, že kresťania veria v Boha preto, lebo nechcú ísť do pekla.
  37. Kráčate cestou do pekla, v ktoré neveríte.
  38. Myslíte si, že kazatelia a ďaľší dobrí kresťania, ktorí vám prinášajú zvesť o Bohu a kresťanstve, tak robia len za účelom získania peňazí od Vás a pre nič iné.
  39. Súhlasíš s tvrdením: „Keby Boh bol, bolo by lepšie, keby On nebol.
  40. Nemáte problém popriať si so slovným spojením “bodaj by…”. (Boh daj aby…). Iba do tejto chvíle, kedy ste si prečítali, čo to slovné spojenie znamená. A preto sa mu budete vyhýbať. Ako čert krížu.  🙂

Za článok môžete zahlasovať na Vybrali.sme.skhttp://vybrali.sme.sk/c/40-znakov-fanatickeho-ateistu/


Reakcia Lukáša Balabána na ytb: https://www.youtube.com/watch?t=251&v=gloQ15zv83A

64 thoughts on “40 znakov fanatického ateistu

  1. Neviem, ako moc to autor myslel vazne, ale snad nie velmi. Sam totiz casto nevie o com hovori.
    Tak len v rychlosti … ‘nehodne komentara’ moze byt z roznych dovodov, nemam cas sa rozpisovat.

    1. Ano, vysoka komplexnost neznemoznuje riesenie, len ho ztazuje. Inak tento argumet hovori skor v prospech ‘nahodneho’ vzniku zivota. Chemia je vemlmi zaujimava …

    2. Kludne aj o evolucii. Verte, ze ak bude moznost (nap. na zaklade novych poznatkov) hodnoverne vyvratit evolucnu teoriu, veda to spravi. Vyskum v oblasti evolucie neskoncil. Je ale velmi neproduktivne, stale pochybovat o hodnoverne dokazanych faktoch.

    3. Nerozumiem. Myslim, ze sa neda porovnat ‘vznik zivota’ (veda zatial nevie ako presne doslo k prechodu z ‘nezivej’ v ‘zivu’ chemikaliu, vlastne nie su jasne ani presne hranice) a zmrtvychvstanie jezisa. Neexistuje ziaden dokazany pripad, kedy cosi mrtve opat ozilo. Bud to nebolo mrtve, alebo su to len rozpravky. Kedy vsatl z mrtvych? Na treti den. Po troch dnoch v pustnom teple … to by uz nerozchodil.

    4. nehodne komentara

    5. Nevieme dokazat ani to, ze neexistuju tie ruzove jednorozce. Ono to dost dobre nejde. Rovnako ako nevieme dokazat, ze boh existuje.

    6. ludska psychika nie je staticka

    7. nie menejcenny, ale v mnohych pripadoch zial nebezpecny. verte v cokolvek, ale nesnazte sa svojou vierou ovplyvnovat zivot ludi, ktory ju nezdielaju.

    8. neviem si spomenut ani na jedno. viem, ze daky boli a to staci. Ozaj si nepotrebujem zatazovat mysel tymito zrudami. A co bola Tereza? Katolicka fundamentalistka svojou skazenostou blizko k spominanym americanom.

    9. Niektory doslova, niektory len co sa im hodi … ani krestanstvo v tom nema jasno.
    10. nehodne komentara
    11. to asi kazdy
    12. nehodne komentara
    13. mnohy ludia nevedia pouzivat mozog
    14. nehodne komentara
    15. nehodne komentara
    16. nehodne komentara

    Myslíte si, že otázky typu aku „Môže Boh vytboriť štvorcový kruh“ alebo „Môže Boh stvoriť kameň tak ťažký, že ho ani on sám nezdvihne“, majú kľúčový význam pre kresťanov.
    17. tato otazka by mala mat vyznam pre kazdeho, kto rozmysla o dakej omnipotentnej entite

    Nazývate Ježiša „Ješua“ a Boha „Jahve“, aby ste naznačili, že sa ničím nelíšia od Molocha alebo Baala.
    18. nehodne komentara

    Ste hrdý na to, že nemáte predsudky, na rozdiel od tých hlúpych chamtivých šialených a agresívnych kresťanov.
    19. nehodne komentara

    20. Hitler bojoval v bozom mene, Stalin musel znicit nabozenske struktury pre svoju moc. “ateistickou doktrínou neexistencie morálky” … to je asi najvacsi vtip tohto blogu.

    21. nie je, nemoze sa urazit
    22. neviem, ze by dakto pouzil tento argument.

    23. nehodne komentara
    24. nehodne komentara
    25. ateizmus je viera?
    26. nehodne komentara

    27. nepochadzame z dnesnych opic, dokonca ani nie z dnesnych ludoopic – Hominoidea (viete aky je rozdiel?) mame pravdepodobne spolocnych predkov.

    28. nehodne komentara

    29. inteligentny dizajn … tak neverite v evoluciu alebo verite. vacsina hluposti inteligentneho designu pocita s evoluciou. zacalo to, ked uz nemohli verit v stvorenie sveta podla biblie (eva z adamovho rebra a tak)

    30. nehodne komentara
    31. nehodne komentara – co vlastne hovori slovensky pravopis?
    32. slovicka – nehodne komentara
    33. mnohe veci plodia nasilie – u niekoho nabozensky fanatizmus, u niekoho absencia moralky … u niekoho hudba Mozarta

    34. nehodne komentara
    35. Problem su skor ludia … ale nabozenske konflikty mozu za velmi vela zla vo svete. Aj ked su to skor ‘kmenove’ konflikty.

    36. niektory aj preto …. inak nehodne komentara
    37. nehodne komentara
    38. motivacie su urcite rozne … ale budu tam aj tie peniaze.
    39. nehodne komentara
    40. slovicka … nehodne komentara

    Páči sa mi

      • Mýliť sa je ľudské, Erik. Nie je to hanba, písali ste spontánne a úprimne, vážim si Vašu odpoveď a budem nad ňou premýšľať.
        V prvej vete ste vystihli charakter príspevku – išlo o ľahké podpichnutie. Taká rozvička na vážnejšie témy. Článok je prekladom a upravený na naše pomery. Odráža aj moje skúsenosti z diskusií s “neznabohmi”

        Odpoveď si ešte premyslím. Nateraz toľko.
        TvojOponent@gmail.com

        Páči sa mi

  2. Ach, kde zacat. Ale som rad ze si to tu tak pekne po kope spisal, aspon sa na to da po kope odpovedat, a uz sa k tym istym starym vyvratenim argumentom nebudeme musiet vracat.

    1, 2, 27, 28: Evolucia: v prvom rade, evolucia nie je nahodny proces. Nahodne mutacie maju dolezitu ulohu, ale prirodzeny vyber je absolutne nenahodny proces. Jedince, ktore vdaka nahodnym mutaciam maju lepsie vlastnosti, maju viac a zivotaschopnejsich potomkov, pre to sa lepsie vlastnosti v populacii mnozia. Nie je v tom ziadne kuzlo, dokonca taky proces si moze naprogramovat kazdy priemerny programator a pozorovat ako sa prirodzenym vyberom a nahodnymi mutaciami postupne zlepsuju vlastnosti jedincov.

    Druha vec, clovek nepochadza z opice, ale clovek a opica maju blizkeho spolocneho predka (ktory sa podla nasich standardov viac podoba na opicu ako na cloveka).

    O evolucii treba samozrejme pochybovat ako o vsetkom ostatnom, lenze sucastou pochybovania je aj to ze sa to snazim pochopit. Ty si ukazal ze si nepochopil ani len zaklady evolucie, kedze si myslis ze je to nahodny proces a ludia pochadzaju z opice, mozno preto ti nedava az taky zmysel. Ale teraz to uz vies, ak nie tak sa to doucis a nabuduce uz nebudes tvrdit nezmysli o opiciach 🙂

    Osobne si nemyslim ze evolucia je v rozpore s vierou v boha, preco by boh nemohol konat prostrednictvom evolucie? Ani papez s tym nemam problem.

    3: jezis nie je neziva chemikalia, pre to akekolvek porovnanie nedava zmysel. Klamstvo, podvod a hlupost, vysvetluju zmrtvych vstanie ovela jednoduchsie ako bozia sila. Na svete je vela potvrdenych klamarov, hlupakov a podvodnikov (a som si isty ze aj v jezisovich casoch boli) a ziadne potvrdene bozie zasiahnutia (alebo ak hej, tka urcite menej). Pre to, ak by som si mal vsadit, tak si vsadim na klamsto, podvod a hlupost.

    4: Ak existuje boh, tak nebude odmenovat ludi co v neho veria z vypocitavosti a snazia sa obabrat system. Skor odmeni ludi co pouzivaju bozi dar – rozum, pre to bude istejsia stavka uprimne neverit ako verit z dovodu lepsieho ocakavaneho vynosu.

    5, 23, 24: Neexistencia niecoho sa vacsinov nedokazuje. Pre to su tam tie kadeake baby jagy a jednorozsci a spagetove monstra, ako ukazka toho ze je nezmyselne pytat od niekoho dokaz o neexistencii niecoho. ak ale ti niekto povie ze baba jaga ti odkazuje aby si jej dal peniaze, inac ta zmeni na zabu, tak je celkom rozumne si pytat dokaz o existencii takej baby jagy s takymi schopnostami. Snad teda uz chapes preco je dokaz o neexistencii nezmysleny a dokaz o existencii uzitocny a uz sa na to v buducnosti nebudes pytat.

    8: Matka tereza bola hlavne svina https://en.wikipedia.org/wiki/Criticism_of_Mother_Teresa tak isto ako pedofilny knazi. Pedofilny knazi su zlyhania jednotlivcov, ale cirkev ako institucia ich kryla a vyhrazala sa obetiam a nechavala pedofilov v sluzbe aby mohli dalej zneuzivat deti. Preto su slusni ludia nahnevany nie len na knazov ale aj na cirkev co im pomahala znasilnovat deti. Bez ohladu na vieru, toto by malo hnevat kazdeho cloveka

    9: som iba sklamany tym ked si krestania vyberaju casti biblie podla toho co sa im hodi a ostatne ani len necitaju. Napriklad su proti homosexualite, ale uz im nevadi jest musle, alebo mat na sebe oblecenie s roznych vlakien a ani do kamenovania sa im moc nechce.

    18: Ano nelisia, sice tie nazvy nepouzivam, ale mozno zacnem.

    20, 35: Hitler bol krestan, ku krestanstvu sa hlasi v Mein Kampf a vo svojich prejavoch sa casto odvolava na boha. Pri nastupe Hitlera bola vacsina nemecka krestanskeho. A viera v boha bola oficialne uznavana nacismom a nacsticka armada mala na uniforme “Boh je s nami” http://cdn.ebaumsworld.com/mediaFiles/picture/148444/1069962.jpg https://en.wikipedia.org/wiki/Religion_in_Nazi_Germany Papez + Papez zehnal nacistickym vojakom, a vatikan je samostatny stat vdaka Musolinimu. Nic z toho nie je tajomstvo, je to normalne aj na wiki. Vsak aj u nas bol na cele nacistickeho statu knaz.

    To samozrejme ale nic o hodnote krestanstva nedokazuje, tak isto ako komunizmus neokazuje nic o hodnote ateizmu. Co sa tyka inkvizicie, tak tam to oni robili v mene boha, Stalin v mene ateizmu nic nerobil, on to robil v mene strany, alebo coho uz, co je podla mna vyrazny rozdiel.

    31: pravopis nie je argument. Ale tak boh hocijaky – Zeus, Mars, Apolon, Spagetove monstrum, sa pise s b, a ak myslime boha krestanskeho, tak sa zvykne pisat s B. Podobne ako mesiac a Mesiac. To co okolo nas obieha je mesiac a vola sa Mesiac. Teda boh je vzdy spravne, lebo aj Boh je boh. Casto sa stava ze ateista pise o viere v boha, a je teda jedno ci je to viera v Boha alebo nejakeho ineho boha. Boha!

    21: Ak nieco nie je, tak sa ani neda urazit predsa.

    33: Nie nie su. A klamat sa nema, pojdes za to do pekla!

    Ostatne body su viacmenej hluposti, nie je preco sa k nim vyjadrovat, ale ak by bol dopyt tak sa vyjadrim aj k nim.

    Aby som to zhrnul: uz nespominat nahodu, opice a Hitlera, doucit sa zakladne vedecke a historicke veci a neklamat!

    Páči sa mi

  3. Dosť záleží na situácií, v ktorej boli dané vety povedané. Ak sa do niekoho pustí fanatický kresťan s prístupom ‘všetci neveriaci sú odpad’, môže očakávať adekvátnu reakciu. Každý by mal rešpektovať názor toho druhého (bez výsmeškov, urážok a citového vydierania, manipulácie, ale to je o úrovni daného jedinca), nech je kresťan, žid, ateista, alebo jehovista… Fanatizmus bez rozumu je nebezpečný v akejkoľvek forme, vždy sa nájde niekto, kto začne presviedčať iných o svojej pravde.

    Páči sa mi

  4. Ked som bol maly chlapec a matka mi davala jest, nepotreboval som nejakeho sasa z ulice, aby mi vysvetloval, ze je to moja matka a a ze pripravuje jedlo pre to aby zo mna vyrastol mocny chlap. Bez takychto zasahov a floskul to vsetko prebiehalo akosi pozvolna a krajsie.
    Neviem, preco sa cloveku snazia s rat do zivota kadejaki hastrmani so svojim mudrovanim, ked zit, ovela lepsie a krajsie, sa da bez toho. A je jedno, ci ide o ateistickych alebo teistickych mudrlantov. Tito sa totiz spravaju, akoby nic nemohlo prebiehat bez toho, aby to nesprevadzal stale plynuci tok slov, vysvetlovania, zdovodnovania.
    Pritom dianie a existencia je samostatna velicina, su povodne, prastare. Slova, komentare su iba omacka okolo toho a nadobudlo dolezitost najma vdaka tomu, ze posobi a moznuje niektorym ovladat inych.

    Páči sa mi

    • Tá omáčka okolo toho nás odlišuje od zvierat a stavia aj ateistické zvieratá na piedestál tvorstva. Keď vaši predkovia boli ešte veľmi malí, tak chodili po stromoch a báli sa každého okamihu. Život bol bojom o prežitie. Buď skončíte ako lovec alebo korysť. Na takúto základnú schému života bez hastrmanov naozaj omáčku nepotrebujete.
      Obete ateistického vyčíňania v koncetračných táboroch už vedia svoje.

      Páči sa mi

  5. Ja som tiez Krestan, ale napriklad uz bod c.1, ukazuje skor na nedostatok logickeho myslenia u teba.

    To ze ludske telo je neporovnatelne zlozitejsie ako lubovolny stroj este nedokazuje, ze evolucia ho nemohla vytvorit. Evolucia je dlhodoby a velmi komplexny proces, o ktorom stale nevieme vsetko na 100%.

    Podobne, ak evolucia cloveka naozaj vytvorila, tak z toho nevyplyva ze Boh neexistuje. Summa sumarum, ateista moze mat v bode 1) pravdu.

    Páči sa mi

  6. Viera v morálke je neexaktná (napr. “Ako sa budem správať k iným, tak sa budú správať iní ku mne”, “Oplatí sa mi ešte snažiť” a pod.) a príznačne ťažká, ale môže zvýšiť kvalitu spoločnosti.

    Naopak viera nemá priestor v učení o vesmíre alebo o prírode. Tu sú pochybnosti korektným východiskovým postojom, ich pretrvávanie je otázkou miery vedomostí a potreby pohnúť sa ďalej. Je treba si vážiť hodnotu slov, preto dôkazné bremeno k učeniu má ten, kto ho pozitívne tvrdí (napr. že boh existuje), nie ten, kto ho popiera. Ja rešpektujem kultúrne – etický pojem boha, napr. výrokom: Môj boh sa neurazí, keď poviem, že neexistuje.

    Ad 4/: Nič nedávam “do stávky”. Nemôžem korektne žiť “pre istotu” kvôli každému cudziemu učeniu.

    Paradoxne mám pre náboženstvo určité pochopenie. Myslím si, že ľudia sme podľa svojej povahy “subjekty”, neznášame byť “objekty” a keď od nás niečo racionálne nezávisí, náš mozog sa nezastaví. Ilustračne ma to vedie k pochopeniu pre rituály, ja sám nejakým podlieham, ale prijmem nejakú lepšiu, čo i laickú teóriu o mozgu.

    Nemyslím si, že samotné náboženstvo plodí násilie, podobne ako samotná numerológia alebo horoskopy. Názor o náboženstve ako o nástroji ovládania más považujem za sociologicky korektný, ale nemyslím si, že ide o zámer originálnych hlásateľov konkrétneho náboženstva.

    Ad 9/ si myslím, že naopak kresťanstvo je typicky závislé od svojho re – definovania, aby prežilo. Podľa môjho názoru mám obsahovo vzájomne bližší svetonázor so súčasným kresťanom, ako by mali vzájomne stredoveký a súčasný kresťan. Ale nemôžem prisúdiť dobro alebo zlo, resp. kvalitu alebo nekvalitu, podľa vzťahu k náboženstvu väčšiny ľudí v mojom okolí, lebo sa ich na ich vieru ani len neopýtam, keď prirodzene vystupujeme v určitých praktických rolách, kde rozhoduje kvalita argumentu a nie jeho zdroj.

    Hitler a Stalin nedefinujú ateizmus a dúfam, že Tomás de Torqemada nedefinuje súčasné kresťanstvo, tak ako ho nedefinujú ani iní cirkevní kolaboranti s mocou z čias inkvizície, križiackych výprav alebo obchodu s otrokmi. Čiže tým uznávam, že historické negatívne javy tu neboli nevyhnutne kvôli kresťanstvu, podobne ako ani kvôli ateizmu. Ale myslím si, že kresťanstvu v histórii prospelo, keď moci malo menej. Obávam sa, že pozitívny vzťah k moci (k Rímu, Konštantinopolu, Moskve, niektorí protestanti k jednotlivým štátom), je historickou črtou u kresťanstva podobne ako u komunizmu.

    Ateistický štát síce považujem za otvorenejší tolerancii zo systematických dôvodov, ale ateizmus nie je zárukou kvality spoločenských noriem a spravodlivosti moci. Napriek krvavým dejinám možno aj kresťanský štát vedie k tolerancii, ale má to systematicky ťažšie, lebo v prístupe k pozitívnym hodnotám je definične závislé od meritórneho príbehu J Krista, resp. od kánonu viery, ktorý bol formálne uznaný. Pritom si vážim obete, napríklad Ježiša Krista, podobne ako ukrižovaných účastníkov Spartakovho povstania.

    Systematicky považujem za príznačné, že kto v rámci náboženstva verí v určité javy kvôli konkrétnemu príbehu alebo kánonu, tak podľa povahy veci by veril inému príbehu alebo kánonu, keby ho “zdedil”, teda nevyhnutne by bol účastníkom konfliktu medzi náboženstvami. Na druhú stranu si myslím, že obsahovo podobný ateistický komentár môže napísať iný ateista napr. proti islamu alebo inému náboženstvu. Ateizmus je skôr prvok myšlienkového poriadku vo vede a vzdelávaní, v reakcii na historický vývoj, ale viem si predstaviť, že pri povrchnom dočasnom vzdelávacom zámere by som sa odvolal aj na náboženstvo danej komunity. V tomto je ateizmus podľa môjho názoru kvalitnejším svetonázorom pre jeho kultúrnu neutrálnosť a hodnotovú otvorenosť.

    Mimochodom dúfam, že typický kresťan nie je taký myšlienkovo nešťastný alebo fanatický, aby mu stálo za to formulovať 40 bodov fanatizmu ateizmu, bez toho, aby konštruktívnejšie sformuloval body akéhokoľvek fanatizmu, čím by aspoň nerozdeľoval spoločnosť. Táto nevyváženosť tohto článku je tak podľa môjho názoru hazardom s pravými hodnotami otvorenej spoločnosti.

    Páči sa mi

    • Ďakujem za obsiahlu odpoveď. Popremýšľam nad ňou.
      Zatiaľ k tomuto:
      Píšete, že :Ateistický štát síce považujem za otvorenejší tolerancii zo systematických dôvodov…
      Ateistické štáty: Severná Kórea, Čína, ZSSR, Albánsko…
      Na posudzovanie tolerancie je potrebné si zadefinovať morálku. Ateizmus morálku nemá a východzie ontologické nastavenie ateizmu dovoľuje morálku zadefinovať do najabsurdnejších rozmerov. Napr. ateizmus nacistov dovoľoval zabíjať vojenských zajatcov a robiť na nich lekárske pokusy. Stačilo len predefinovať morálku.
      Pripomínam, že žijeme v dobe redefinícií.

      Páči sa mi

      • ateistické štáty, dánsko, fínsko, švécko,nórsko,holansko, ….tam kde majú ľudia peniaze a prácu, nepotrebujú boha, len chudáci a lenivci sa stále modlia a prosia boha o pomoc….slovensko patrí medzi tie štáty, kde namiesto domov pre ľudí sa stavajú zbytočné kostoly a kde cirkev namiesto pomoci ľudom, zhrňa majetky a upevňuje si moc, protiústavnými zmluvami s Vatikánom….

        Páči sa mi

  7. “Vravíte, že mimoriadne tvrdenia si vyžadujú dôkazy. No tvrdenie, že Boh neexistuje, neviete dokázať a vôbec Vám to neprekáža.” – uz toto ukazuje na obratenu logiku u autora. on je ten, kto by mal dokazat existenciu obskurnej postavicky zvanej boh.

    Páči sa mi

    • To poukazuje na to, že ateizmus je viera. Ak ateisti usilujú o zmenu, je dôkazné bremeno na ich strane. Ano, boh možno neexistuje, veriaci nemajú dôkaz. Preto sa to nazýva vierou. Veriť = považovať za pravdepodobne pravdivé.. Kým ateisti nemajú žiadny dôkaz, kresťania majú veľa dôkazov nepriamych. Navyše kresťanstvo je náboženstvom pravdy. Čo určite nie je sekulárny humanizmus, pre ktorý lož a znevažovanie sú črty charakteristické. Takže?

      Páči sa mi

      • /To poukazuje na to, že ateizmus je viera./

        Proste hlupák. Viera ateistu je asi to, že vypnutý televízor je ďalší program 😀

        tvojoponent, aby to 7tich rokoch si sa nepoučil a stále píšeš tie isté chyby logiky čo na pokeci. Chápem, ono iných argumentov v prospech viery niet. Iba sa spoliehať, že niekto tieto ateistické názory ešte nečítal. 😉

        Páči sa mi

      • Ani neviem či mám odpovedať na tvoje klamlivé a ničím nepreukázané tvrdenia, ale nedá mi mlčať.Priznávaš že boh možno neexistuje, no podľa mňa nábožensky veriaci ľudia sú svojou vieroukou (katechizmus RKC) utvrdzovaní, že nie pravdepodobne, ale zásadne veria že …. Natíska sa otázka, tak prečo kostol, tie pesničky, obrady? Že by náboženský folklór, hlúposť, nerozum veriacich? V takomto riziku sa nachádzajú veriaci a zrejme aj ty. A náboženské pravdy? tu je jedna z nich:
        Celkove, čo sa týka Evanjelií, určite majú jednotlivé príbehy zo života Ježiša, akýsi reálny základ, ktoré boli pisateľmi – evanjelistami, interpretované ako legendy s nádychom zázračnosti a poznačené úrovňou ich poznania reality v čase života pisateľov. A to zázračno, oslovuje aj súčasného kresťana. Pokúsim sa to ozrejmiť na tomto evanjeliovom príbehu:
        Matúš 3,16-17 Keď bol Ježiš pokrstený, hneď vyšiel z vody. A hľa, otvorili sa nebesá, i videl Ducha Božieho, ktorý zostupoval ako holubica a prichádzal na neho. A hľa, z neba hovoril hlas: „ Toto je môj milý syn, v ktorom sa mi zaľúbilo.“
        Ak tento text príjme nábožensky veriaci ako pravdivý, no nie je to rukolapný dôkaz, že Ježiš je boží syn? A najtragickejšia na tom je skutočnosť, že kresťania, na základe takýchto evanjeliových a biblických „právd“, reálne konajú. Pokiaľ by to bolo len v polohe osobnej viery, nie aktívneho konania, budiž, ale je tu vybudovaný obrovský celosvetový koncern – cirkevné spoločenstvá, ktoré vyrábajú veriacich s využívaním psychických manipulácií, školia ich, získavajú majetky a osobujú si právo zasahovať do občianskej spoločnosti.
        Aký je reálny základ tejto legendy, v čom je neznalosť vesmíru a v čom je zázračnosť, čo sú očividné klamstvá?, by určite dokázal odhaliť aj náboženský veriaci 21. storočia, keby chcel. Mám skúsenosť, že nechce. Ak sa takýto nachádza na týchto stránkach, nech sa prejaví a pravdivo odpovie!!

        Nože máš priestor, uveď zopár charakteristických ateistických neprávd!.

        Páči sa mi

      • Ateistické nepravdy….hm… je ich veľa.
        (predpokladám, že netreba definovať to, čo je ateistická nepravda)
        Napr.:
        Boh neexistuje, veda to dokázala.
        alebo:
        Inkvizícia zabila 9 miliónov ľudí (Juraj Mesík, Changenet)
        alebo:
        V Bostone istý kňaz za jediný rok znásilnil 100 000 detí (heretik02, azet)
        alebo:
        Život začína pôrodom
        alebo… je potrebné pokračovať? Stačí si prejsť na portál TO – Obrana kresťanstva. 🙂

        Páči sa mi

      • ty si úplne prijebaný ? ja som sa snažil to čítať a už pri prvom komentáre tvojom som mal chuť toto napísať len som nechcel byť vulgárny, ale čo je veľa to je veľa …… veď toto je priam až trápne na toto sa seriózne nedá ani reagovať na takéto pičoviny. človek čo toto napísal musel byť pekne dofetovaný a robil si prdel 🙂 a ty ako mentál si to zobral asi vážne a preložil to 😀 normálne som nervózny :O že na toto vôbec reagujem ale mam dosť …… mal by si dačo robiť so sebou chlape ….

        Páči sa mi

    • rudo 😉 nieco specialne pre teba aj ked z teba srsi zloba darujem ti kusok z mojho okamihu .

      Človek, ktorý náhle zomrel, vraj videl, ako sa k nemu približuje Boh s kufríkom v ruke. “Syn môj, prišiel čas, musíme ísť!” Človek sa pýtal: “Prečo tak skoro, Pane? Chcel som ešte toľko urobiť!”

      “Je mi ľúto, syn môj, prišiel tvoj čas”, povedal Boh.

      “A čo máš v tom kufri, Bože?”

      “Všetko, čo ti patrilo, všetko, čo bolo tvoje.”

      “Všetko, čo mne patrilo? Chceš povedať, že tam máš moje veci, šaty, peniaze, doklady?”

      “Je mi ľúto”, povedal Pán Boh, “ale to, čo spomínaš, ti nikdy nepatrilo. To patrí zemi.”

      “To znamená, že v kufri máš moje spomienky?”

      “Je mi ľúto, syn môj, ale ani tie nepôjdu s tebou, lebo ti nikdy nepatrili. Patria času.”

      “Tak teda v kufri sú moje schopnosti a talenty?”

      “Ani tie ti nepatria. To patrí okolnostiam, v ktorých si sa nachádzal.”

      “To znamená, že sú tam moji priatelia a príbuzní?”

      “Je mi ľúto, syn môj, ale ani ľudia ti nepatria. Oni patrili tvojej životnej ceste.”

      “Tak teda je tam moja manželka a deti?”

      “Je mi ľúto, syn môj, ale oni ti nepatria, lebo oni patria tvojmu srdcu.”

      “To znamená, že je v kufri moje telo?”

      “Ani to ti nepatrí, lebo patrí prachu.”

      “Tak je tam moja duša?”

      “Nie syn môj, tvoja duša ti nepatrila, lebo ona patrí mne.”

      Zúfalý človek vytrhol Bohu kufrík z ruky a otvoril ho. Bol prázdny. So slzami v očiach sa pýtal Boha: “To znamená, že mi nikdy nič nepatrilo, nikdy som nič nevlastnil?”

      “ALE ÁNO, SYN MôJ, KAŽDÝ OKAMIH, KTORÝ SI PREŽIL, PATRIL TEBE!”

      PS: ak si myslis ze ako ateista len hnojom zostanes tak ano mas pravdu co sa tyka tvojho tela, ovsem tvoja dusa silno bude prekvapena .

      Páči sa mi

    • Každý pravověrný tramp za těch dávných dob věděl, že tento pozdrav vznikl z námořnického volání, jímž se vítaly lodi při náhodném setkání na širém moři: A hoy! – tedy loďku (rozuměj poslat – nebo posíláme, podle vztahu obou lodí). V loďce pak přijel kapitán nebo jeho zástupce na zdvořilostní návštěvu druhé lodi. Později se z toho stal prostě pozdrav mezi dvěma loďmi (ship ahoy!) To náboženské vysvětlení má původ v době cest různých misionářů, kteří nemohli připustit, že se námořníci zdraví tak nekřesťanským pozdravem a vymysleli mu náboženský smysl.

      Liked by 1 person

      • Som rád, že sa tu dajú násť aj príspevky rozširujúce rozhľad. Kiež by si viacerí diskutéri tento prístup osvojili.
        Wikipédia uvádza, že:
        Oslovenie „ahoj“ preniklo do slovenčiny (a češtiny) v prvej polovici 20. storočia ako vodácky pozdrav, podľa anglického námorníckeho zvolania ahoy, v angličtine doloženého od roku 1751 ako zlúčenie slov a (stará forma pre citoslovce o a ah) a hoy, čo je zvolanie na upútanie pozornosti.[1] Iné vystetlenie je, že ide o akronym latinskej frázy Ad Honorem Iesu (na slávu Ježišovu), ktoré „neobstojí; podľa všetkého ide len o dodatočnú etymologickú interpretáciu tohto slova, ktorá – aj keď nepochybne sleduje ušľachtilé ciele – berieme do úvahy jeho reálnu históriu.“[1]
        Zdroj: https://sk.wikipedia.org/wiki/Ahoj_(pozdrav)

        Je to podbné ako s českou vlajkou. Pôvodne totiž bola československá a Česi si ju prispôsobili na svoj účel a obraz vrátane zdôvodnenia použitých farieb. Príkladov zmeny významu pôvodného nájdem viacero, vrátane uhorského dvojríža s trojvŕškom v slovenskom znaku.

        Páči sa mi

  8. Prosím tu všetkých prítomných, aby už konečne ignorovali nevzdelanca, pseudoodobrníka, dobrodruha, názoroextrémistu a všeličo iné človeka “tvojoponent”. Na čo sa vôbec zaoberáte týmito je ho primitivizmami. Nemá to hlavu pätu. Je to ten štandardný druh človek, ktorý sa nesnaží vytvoriť svoje názory podľa reality, ale upravujú realitu podľa svojho dopredo, dosť úbohého nepremysleného, názoru. Strácate tu čas.
    Nechajte nech si píše čo chce, keď už je tá sloboda slova. Naletí mu aj tak iba nejaký ešte väčší hlupák.(od gariasbj :D)

    Páči sa mi

  9. Ja verim v spagetove monstrum. Laskavo by som prosil autora clanku, nech mi predlozi dokaz o tom, ze spagetove monstrum neexistuje. Ak ho nepredlozi, tak to budem brat ako dokaz, ze spagetove monstrum existuje !

    Páči sa mi

  10. neverim, ze autor tohto clanku je az take pako, ako by to mohlo na prvy pohlad vyzerat… toto je urcite len trolling :-))) davno som sa tak dobre nepobavil

    Páči sa mi

  11. Autor članku by sa mal pred napisanim zamysliet nad nazvom članku ktory napisal a naslednym textom, a hlavne slovom Fanatický,… už len samotny članok je dokazom fanatizmu.. Dalej musim to komentovat pretože cely svet rieši ktore naboženstvo je ake, ktore je najlepšie, ktore je pravdive a ktore nepravdive, ktore je najmierumilovnejšie a ktore nieje.
    Mam velku chut ku každemu bodu tohto članku napisat ako to je realne z pohladu ateistu 😀 ale… ak ako človek ktory bezprostredne dôveruje vede, a z historie aj z logiky usudzujem, že veda je založena vyhradne na dôkazoch a nie na domienkach knihy ktoru napisali negramotni pastieri z doby bronzovej, ktora aj tak tvrdi niečo uplne ine ako vačšina krestanskych a inych cirkví, a je to metoda pokusu a omylu, už len samotny omyl je sposobeny fyzikalnymi zakonmi, ktore podla vedy nemožno porušit.
    Každy realny vedec sa s krestanskymi fanatikmi bavit ani nebude lebo by tito fanatici mali dojem že ide o VEDECKU KONVERZACIU tj. teda viera a veda su na rovnakej urovni.. SAMOZREJME TO TAK NIE JE…..
    A som si isty, že ak sa najde bezprostredny a nespochybnitelny dokaz o tom že všetko stvoril Boh, tak potom to veda uzná… Pravdou je že to že si staviate kostoly, to že existuju krestanske koncerty, chvaly, tlačiarne ktorymi tlačite biblie, aj rucho vašho knaza, to všetko existuje preto že na to prišla veda a vedci.

    Neviem o pripade, že by niekto miesto Alláh Akbar kričal, že Jadrova energia akbar, alebo Penicilin Akbar

    Páči sa mi

    • Logika asi nie je vaša silná stránka, keď tvrdíte, že negramotní môžu písať 😀
      Motorom vedy je viera (a domnienka) – bez nich by veda neexistovala.
      Penicilín vynašiel Alexander Fleming… čo myslíte, bol alebo nebol ateista?

      Páči sa mi

  12. Je to pisane ako taka srandicka a neverim ze autor to myslel vazne.Ja to zoberiem ako otazky a odpoviem len za seba.Ale v kratkosti to asi nepojde. 🙂

    – Myslíte si, že lietadlá, počítače, kompasy atď. niekto cielene navrhol a skonštruoval. A súčasne tvrdíte, že ľudské telo, ktoré je neporovnoteľne zložitejšie než akékoľvek dnešné technické zariadenie, sa objavilo dôsledkom náhodnej biologickej evolúcie,
    Kto toto povazuje za argument,tomu len nedochadza ze evolucia nieje tak uplne nahodna,ale je to proces pri ktorom to podarene ma vacsiu sancu prezit nez to nepodarene.A tiez to ze 14 miliard rokov je veeeeeelmi dlho.

    – Tvrdíte, že je potrebné pochybovať o všetkom, okrem evolúcie.
    Pochybovat o vsetkom , a podla toho na co je kolko dokazov.Asi ziaden biolog by nepohrdol moznostou preslavit sa viac nez Darwin tym ze by spochybnil evoluciu.Ale nikomu sa to nepodarilo ,lebo na take tvrdenie niesu dokazy.

    – Tvrdíte, že život vznikol z neživej chemikálie, ale súčasne dôrazne vylučujete zmŕtvychvstanie Ježiša.
    O tom ze na tejto planete niekedy zivot nebol a neskor uz bol, dokazy su.O tom ze niekto zil,potom nezil a neskor znova zil dokazy niesu.Ze vylucujem je silne slovo – som pripraveny vypocut si dokazy.

    – Nedáte 10 $ na futbalovú stávku, pretože viete, že šance na výhru sú malé. No nezdráhate sa dať svoju dušu do stávky popieraním posmrtného života a riskovať večné zatratenie.
    Kazdemu uprimnemu cloveku by sa mala hnusit predstava ze by niecomu veril len “pre istotu”.Ze bol zastrasovanim donuteny zaujat postoj ktory by inak odmietol.V tomto bode si autor sam odpovedal na bod 37 – nielen ze veri zo strachu ale povazuje za spravne ked tak urobia aj ostatny.

    -Vravíte, že mimoriadne tvrdenia si vyžadujú dôkazy. No tvrdenie, že Boh neexistuje, neviete dokázať a vôbec Vám to neprekáža.
    Nieje nic mimoriadne tvrdit ze nieco co nikto nevidel,neda sa zmyslami ani pristrojmi zachytit a ani logicky dokazat – neexistuje.Tvrdit opak je velmi mimoriadne.Okrem toho je logicke ze neexistencia cohokolvek sa neda spolahlivo dokazat.Rovnako ako sa neda dokazat neexistencia toho spagetoveho monstra atd.To neznamena ze niekto dokazal ze existuje.

    -Myslíte si, že ateisti, ktorí konvertovali ku kresťanstvu, boli buď oklamaní, pomýlení alebo nikdy neboli „skutočnými ateistami“
    Toto autor vazne nedomyslel.Pouziva tu klasicky pseudoargument veriacich a chce ho otocit na ateistov.Opacne to ale nefunguje.Predstavme si svet v ktorom boh existuje.Clovek moze zit povedzme 20 rokov a nezazit nic co by dokazovalo boha a teda pravom predpokladat ze nieje.Potom by zazil nejaky dokaz o bohu a pravom by zmenil nazor a stal sa veriacim.Take nieco by sa mohlo stat.Teraz si predstavme svet v ktorom boh neexistuje.Krestan prezije 20 rokov,jeho modlidby su vyslisane,boh mu odpoveda na modlidby(tak ako to tvrdi kopec krestanov) atd.A potom sa stane nieco co mu ukaze ze boh nieje a on sa stane ateistom.Takato situacia sa nemoze stat.Vo svete kde boh neexistuje,neexistuju ani dokazy o nom.Nikto by nemohol zabudnut na to ze sa s nim kazde rano rozpraval boh.Preto si veriaci vymysleli tento unik a tvrdia ze kto sa stal ateistom tak nikdy predtym nemohol byt naozaj veriacim.

    – Myslíte si, že svetonázor kresťanov je menejcenný, lebo veria v jedného Boha, no vlastný svetonázor považuje za nadradený, lebo neveríte v žiadneho Boha.
    Nemyslim si ze nejaky svetonazor je nadradeny.Ale ked niekto veri niecomu preto ze tomu verili jeho rodicia,alebo preto ze by si prial aby to bola pravda ci dokonca preto ze bol zastrasovany peklom, je mi to menej sympaticke ako ked niekto veri tomu co mam moznost si overit.Keby hodnota svetonazoru zavisela od toho v kolkych bohov niekto veri tak by nas tu vsetkych tronfli hinduisti.

    -Neviete, či Tereza bola matka alebo sestra, ale dokážete si spomenúť na plné mená aspoň piatich pedofilných kňazov v USA.
    Ako uz ukazali predosle komentare ,je dost mozne ze ateisti sa o skutky a motivacie Matky Terezi zaujimaju viac nez bezny krestan.Ale o tom nieje tento bod.Je o tom ci krestanstvo svetu prinieslo viac dobreho alebo zleho.Na toto si netrufam odpovedat – neviem kolko tanierov polievky pre chudobnych treba na to aby sa vyvazilo to ked je dieta znasilnene alebo ked niekto dostane AIDS lebo katolicka cirkev brani distribucii kondomov v jeho krajine.

    – Boli ste sklamaný zistením, že nie všetci kresťania pochopili každé slovo v Biblii doslova.
    Nebol.Je napisana tak rozporuplne ze kazdy je nuteny si z nej nieco vsimat a nieco nevsimat ak mu ma davat aky taky zmysel.

    -Myslíte si, že Biblia je beletria a Da Vinciho kód“ je dokumentárny film.
    Nemyslim.Myslim ze obe su fikcie.

    – Dokážete nájsť zmysel v tejto vete:Biblia je hrubá kniha. Pán prsteňov je hrubá kniha.
    Dve vety,dve knihy – myslim ze obe su fikcie.

    – Radšej by ste verili v hobitov, alfov, škriatkov , než v Ježiša.
    Nevyberam si v co budem verit podla toho co by sa mi pacilo ale podla toho co mi pripada pravdepodobne.

    – Pociťujete nevôľu, ak musíte rešpektovať kresťanov napriek Vašim argumentom dotýkajúcich sa skutočnosti, či Boh existuje. Zároveň ste presvedčený, že kresťania nevedia používať mozog.
    Mnoho ludi “vypina” mozog ked ide o nabozenstvo a napriek tomu ho dokazu zapnut ked ide o nieco ine.Je kopec dobrych vedcov ktory su veriaci.Aj ked je medzi vedcami v USA 70% ateistov zatial co v beznej populacii len 2.4%.

    – Domnievate sa, že používať mozog znamená byť ateistom.
    Ze je niekto inteligentny neznamena automaticky ze bude ateistom.Aj ked v priemere maju ateisti o dost vyssie IQ.Rozdiel je v tom co kto hlada.Ateisti hladaju pravdu -,nechcu byt klamany-chcu vediet ako sa veci naozaj maju.Veriaci hladaju krasu – myslia si ze siria dobro – prijimaju ako pravdu to co znie dobre ,co sa dotyka ich “srdca”

    – Ste presvedčený, že každý kresťan, ktorý napísal knihu o kresťanstve, to urobil pre peniaze a súčasne každý ateista, ktorý napísal knihu o ateizme, to urobil pre vzdelávanie más.
    To si nemyslim.Vacsina autorov veri tomu co pise ale nepohrdne peniazkami.

    – Nemôžete uveriť udalosti spred 2000 rokov, pretože „nikto si nemôže byť istý, čo sa vlastne stalo, ale ste veríte, že náboženstvá boli vynájdené před 5000 rokmi vládnucimi triedami, aby udržali ľudí na uzde.
    Aj v novodobej historii sledujeme vznik nespocetneho mnozstva nabozenstiev,siekt a ideologii.Niektore z nich tvrdia ovela uletenejsie veci ako biblia a ludia im veria.Nieje dovod mysiet si ze pred 5000 rokmi boli ludia prezieravejsi a na snahu prefikanych ovladat blbeckov neskocili tak lahko ako dnes.To co fragmenty
    roznych evanielii tvrdia o udalostiach spred 2000 rokov sa uz nikdy neopakovalo.Je tiez kopec inych dovodov si mysiet ze udalosti zachytene v evanieliach su prinajmensom prehnane.(napriklad preco si Rimsky historici ,ktori zaznamenavali kazdu blbost nezapisali ze im tam chodil clovek po mori,udravoval,kriesil z mrtvych,krmil zastupy ludi a ze pri jeho smrti nastalo zemetrasenia,mrtvy vstavali z hrobov atd.)

    – Myslíte si, že otázky typu aku „Môže Boh vytboriť štvorcový kruh“ alebo „Môže Boh stvoriť kameň tak ťažký, že ho ani on sám nezdvihne“, majú kľúčový význam pre kresťanov.
    Memyslim.Ale je to skoda ze s takou istotou veria vo vsemohuceho boha a nepride im vobec dolezite si ani ujasnit co ta vsemohucnost vlastne znamena.
    Nazývate Ježiša „Ješua“ a Boha „Jahve“, aby ste naznačili, že sa ničím nelíšia od Molocha alebo Baala.
    Tak nejak Jesuu volala jeho mama,tak preco by sme ho tak nevolali my?Nieje naskodu si pripomenut ze to nebol modrooky beloch ako na mnohych obrazoch a v priblblych talianskych filmoch.Nikto netvrdi ze zidovsky Jahve sa nelisi od bohov inych narodov v ktorych existenciu zidia tiez verili.Klanali sa ale tomu svojmu lebo vodca tvrdil ze sa im to oplati..

    – Ste hrdý na to, že nemáte predsudky, na rozdiel od tých hlúpych chamtivých šialených a agresívnych kresťanov.
    Keby si nebol hlupy,chamtivy,sialeny a agresivny tiez by si bol na seba hrdy. 🙂 Len zartujem.Vsetci mame predsudky.Ich podstatou je to ze si ich neuvedomujeme.

    – Myslíte si, že zločiny a hriechy niektorých kresťanov (inkvizícia, konquista, pedofilní kňazi atď.), ktorí jednali v rozpore s učením Krista, zdiskreditovali kresťanstvo všeobecne, ale zločiny ateistov ako Hitler alebo Stalin, sú v súlade s ateistickou doktrínou neexistencie morálky a vylučujete, že by akýmkoľvek spôsobom vrhali tieň na ateizmus.
    Asi ta kniha nebola nejak bozsky napisana ,ked bolo mozne ju prekrutit tak aby davala zelenu vrazdeniu,kradnutiu,utlacaniu vedy ,kritiu pedofilov atd.Vtedajsi papezi ,kardinali atd. sa modlili tak ako dnes ,prosili o Bozie vedenie a mali pocit ze ho maju – tak ako dnes.Nieco tu nefunguje.

    – Urážate Boha napriek tomu, že nie je.
    Logicky nezmysel.Autor ukazuje svoju neschopnost pozriet sa na vec z inej nez svojej pozicie.Akk by som urazal vasu predstavu o bohu tak prave preto ze je nerealna.

    -Myslíte si, že astronomická veľkosť Vesmíru vyvracia existenciu Boha (Akokeby Boh mohol existovať iba v malom Vesmíre)
    Nevyvracia.Ale silne podkopava predstavu s Genesis ze sa to vsetko toci okolo nas.Ze boh stvoril zem ,vsetky zvierata,rastliny atd pre nas.Ze sme pre neho dolezitejsi ako ostatne zvierata.Vyzera to ze ak je ,tak stvoril miesta o ktorych sa ani nikdy nedozvieme.Viac nez 90% zivocichov ktore tu kedy zili vyhynuli davno predtym nez sa tu objavil clovek.

    -Ste odhodlaný pustiť sa do teologické sporu na obranu existencie Baby Jagy alebo ružových jednorožkýň.
    Dobry ateisticky argument autor nevyvrati tym ze ho tu len zopakuje.Keby boh existoval,malo by byt lahke najst pre jeho existenciu lepsie argumenty nez na existenciu Baby Jagy atd.Veriaci by mal mat v rukave nieco co by co by sa nedalo otocit a pouzit na obranu existencie inych imaginarnych bytosti.

    – Ste si istý, že máte viac dôkazov o existencii Baby Jagy a ružových jednorožcov jako o existencii Boha.
    Nie viac,ale presne rovnaky pocet dokazov (!) – nula.
    Tvrdíte, že kresťanská viera je slepá, no prehliadate, že viera v neexistenciu Boha je rovnako slepá.
    Rovnako ako kazdy iny clovek ani ja neviem ci boh existuje alebo nie.
    Som pripraveny brat boha ako fakt akonahle sa nejak prejavy.Dovdedy mozem operovat len s tym co sa mi zda pravdepodobnejsie.A ja nevidim absoulutne nic co by poukazovalo na to ze zidovska viera alebo akakolvek jej skomolenina je pravdepodobnejsia nez myty inych narodov.

    -Popierate tvrdenie, že veríte v neexistenciu Boha a tvrdíte, že vy len neveríte v existenciu Boha (ako keby bol medzi tými dvomi polohami rozdiel!)
    Ateizmus nieje viera ale jej absencia.A v tom je velky rozdiel.Je kopec dobrych dovodov mysliet si ze vsetky nabozenstva su vymyslene ludmi.Nieje tu priestor to vsetko preberat.Koho bavy sa o takych veciach hadat pozyvam do skupiny “Existuje boh ?” na FB.Su tam super ludia.

    – Myslíte si, že pochádzate z opíc.(Popremýšľajte o tom!!!)
    Uz sa stalo.

    -Myslíte si, že pochádzate z opice, no máte chuť zabiť každého, kto vás k nej prirovná.
    Mna fakt ze ludia a opice maju spolocneho predka nijako neuraza.Rovnako ma neuraza to ze este pomerne nedavno som bol male urevane stvorenie co sa vkuse pokakavalo a bez pomoci nepreslo ani krok.

    – Myslíte si, že ak sa bude musieť na školách vyučovať teória inteligentného dizajnu, potom by bolo logické doplniť ju aj o teóriu bociana.
    Ak sa na skolach zacne vyucovat jedna totalna hovadina,tak preco nie dve ?Dobry ateisticky argument autor nevyvrati tym ze ho tu len zopakuje.

    – Domnievate sa, že dokážete zaostalým a hlúpym kresťanom vysvetliť ich vlastné náboženstvo vymenovaním zoznamu biblických rozporov.
    Ak o nich nevedia,tak by mali.Ak o nich vedia tak by sa nemali tvarit ze maju dokonalu knihu a “argumentovat”citatmi z nej.

    – Píšete „Boh“ s malým písmenkom a myslíte si, že rovnako s malým by sa mali písať aj Vianoce (z angl. Christmas), ale nerobí Vám žiadny problém písať názvy planét písmenom veľkým (Jupiter, Venuša, Merkur) alebo aj názvy dni v týždni v angličtine (Tuesday, Wednesday, Thursday, Friday).
    Ako vidis ,niesom ziaden expert na pravopis,ale myslim ze je uplne vporiadku pisat slovo boh s malym b .Pretoze slovo boh neoznacuje ziadneho konkretneho boha a nieje totiz ani nahodou jasne o ktorom bohu sa bavime.Len tych znamich bozstiev je asi 2750.Ked sa bavime o zidovskom bohu tak by bolo dobre nazyvat ho Jahve,aby bolo jasno.

    – Tvrdíte, že neexistujú žiadne absolútne kategórie dobra a zla. Zároveň ale tvrdíte, že kresťanstvo je – zlo.
    Co je dobre a co je zle to nieje az taky hlavolam.Co ublizuje je zle ,co pomaha je dobre.Preto dobry ludia ktori su krestanmi si radsej vsimaju v biblii pekne veci (ako Jezisovo kazanie na hore) a velmi neriesia tie sadisticke casti (ako podpora genocidy,otrocstva,kamenovanie ,zien za kazdu blbost ,homoseualov atd.)Ze moralka pochadza z nabozenstva je cista iluzia.To nasa vrodena moralka – empatia nam umoznuje ohodnotit co je dobre a co zle.Zial autority vedia toto potlacit.

    -Viete, že náboženstvo plodí násilie a presviedčate o tom všetkých pri akejkoľvek príležitosti, no prehliadate vedou potvrdené fakty, že násilie na televiznych obrazovkách a satanská muzika v štýle black metal a death metal podnecuje ľudí k násilníckemu bezcitnému surovému správaniu.
    Autor ukazuje predsudky voci ludom co nezdielaju jeho vieru.Clovek je v jeho ociach budto krestan alebo satanista.Inak nerozumiem preco by obe z tych tvrdeni nemohli byt pravdou.Nabozenstvo plodi nasilie,vidime to v spravach denne.Ze nasilie vo filmoch , videohrach a “tvrdej” hudbe podnecuje k nasiliu je popularne presvedcenie.Ci je to pravda neviem,pocul som len o studiach ktore dokazali opak.

    -Myslíte si, že slovné spojenie „rozumný kresťan“ je vo svojej podstate rozporom.
    Clovek moze byt rozumnym a krestanom zaroven.Ale nemyslim si ze je vela takych (ak vobec) ktorych priviedol k ich viere rozum.Naopak ,rozum je v tom najvacsou prekazkou.

    – Napriek krvavej histórii ateistických vlád a spoločenských systémov (francúzska revolúcia, fašizmus, komunizmus), zastávate názor, že ateistický štát prinesie toleranciu a mier.
    Sekularny stat priniesol toleranciu a mier vsade tak kde bola otvorena spolocnost kde ludia mohli mat rozne politicke a ine nazory.Severske staty europy kde je aj najviac ateistov maju najnizsiu kriminalitu a ludia su tam najspokojnejsi..Tam kde boha len vymenili za diktatora a jedine nabozenstvo za jedinu ideologiu to samozrejme nefungovalo.

    -Myslíte si, že kresťania veria v Boha preto, lebo nechcú ísť do pekla.
    Ano aj preto.A konaju dobre skutky preto ze si myslia ze sa im to oplati.Predsa sa tym netaja.

    – Kráčate cestou do pekla, v ktoré neveríte.
    Logicky nezmysel.Autor sa tvari ze je blbsy ako naozaj je pretoze si mysli ze krestanom to bude zniet cool.

    – Myslíte si, že kazatelia a ďaľší dobrí kresťania, ktorí vám prinášajú zvesť o Bohu a kresťanstve, tak robia len za účelom získania peňazí od Vás a pre nič iné.
    Verim ze veria tomu co kazu a ze su oklamani tak ,ako boli oklamani ti co ucili ich.

    -Súhlasíš s tvrdením: „Keby Boh bol, bolo by lepšie, keby On nebol.
    Toto som nejak nepochopil.Mozno nepresny preklad.Ci by sa mi pacilo kedy Boh existoval ? Podla toho aky.Dobry hipik v akeho veria moji kamosi ktory ta ma stale rad,je vzdy s tebou ,ma s tebou plan ,dava tvojmu zivotu zmysel atd. – takeho by som bral.Ale to nieje ten z biblie.Okrem toho nezalezi co chceme ale aka je pravda.

    -Nemáte problém popriať si so slovným spojením “bodaj by…”. (Boh daj aby…). Iba do tejto chvíle, kedy ste si prečítali, čo to slovné spojenie znamená. A preto sa mu budete vyhýbať. Ako čert krížu. 🙂
    Nemam ani problem s “doparoma” (a neverim v Peruna)a autor nema problem s certom v ktoreho predpokladam tiez neveri.Kludne poviem ze je “je to vo hviezdach” aj ked neverim na astrologiu.

    Páči sa mi

Pridaj komentár