Agresivita sekulárnych humanistov

Jediný mienkotvorný portál ateistov, ktorý ešte stále žije pomerne čulým životom a čitateľom ponúka denno-denne zaujímavé články na čítanie, je portál Humanisti.sk. Niektoré články si však zasluhujú osobitú pozornosť a reakciu pre svoje protirečenie.

05.04.2016 Ján Parada napísal článok s nízvom Agresívny Heretik – O jednom nehumanistickom psychológovi a zdôraznil v ňom citát, ktorého autorom je Anton Heretik. Ten povedal:

„My všetci sme agresori. Je humanistickým prežitkom, že nie sme agresívni,“

Nevedno, prečo táto myšlienka Jána Paradu pobúrila. Jeho reakcia je naozaj neprimeraná. Pozastavuje sa nad platom špičkového psychológa, pozastavuje sa nad jeho pôsobením v školstve a pozastavuje sa aj nad názorom odborníka. Divný sekulárny humanizmus, ktorý degraduje profesionálny názor vedca a špecialistu. Ján Parada narieka, že Anton Heretik senior znevážil prácu sekulárnych humanistov budujúcich svet porozumenia.

 

Ako to ale je v skutočnosti? Robí zo sekulárnych humanistov ich kódex slušného správania a zásad naozaj lepšie bytosti? Kto iný ako sám pán Ján Parada by mal byť vzorom ľudskosti, slušnosti a ohľaduplnosti. V skutočnom živote však Anton Heretik sa triafa do čierneho a potvrdzujú to aj mimoriadne agresívne výroky zmieňovaného blogera. Citujem (monitorované len pár dní):

21.10.2015 TvojOponent, ty si ale truľko.
21.10.2015 Vieš, ty sa dokážeš robiť sprostým aj vtedy, keď je to úplne zbytočné. Ja chápem, že robíš zo seba zámerne hlupáka, aby si ťahal rozumy z diskutujúcich, ale občas ti neuškodí, ak aj sám použiješ mozog. Občas je to naozaj potrebné, lebo inak ti zhnijú mozgové bunky.
21.10.2015 TvojOponent, si zákerný hlupák
21.10.2015 …. Podliak!
22.10.2015 …na Slovensku sú idioti vo väčšine, 2 181 879 ľudí ako si ty.
22.10.2015 Hej, v tvojej buzerantskej hlave. S buzerantmi ako si ty je naozaj ťažká debata. Myslím, že je načase predefinovať slovo buzerant. Buzerant = TvojOponent, a ktokoľvek jemu podobný, majúci jeho charakterové vlastnosti.
22.10.2015 Ach, aký si hlupák! …
22.10.2015 TvojOponent, nie si mentálne v poriadku.
02.02.2016 tupý bigotný fanatik
02.02.2016 TupýOponent napísal
02.02.2016 tvoju špinavú reč
02.02.2016 aký si sprostý
02.02.2016 Tupý19:
07.02.2016 Fíha, z úst farizeja, pokrytca, ohovárača, klamára, to znie skôr ako pochvala. U teba si totiž každú vetu treba upraviť opačne, aby spĺňala parametre pravdivosti.
08.02.2016 TvojOponent19, ale si len veľmi veľký hlupák.

Nie. Kurtzove zásady správania sekulárnych humanistov nerobia zo sekulárnych humanistov lepších ľudí.

Forézny psychológ Anton Heretik st. uvádza, že:

Šport nie je nič iné, len ritualizovaná agresia. Ľudia si vymysleli šport, aby si jednak vybili agresívnu energiu, ale aj preto, aby cez pozeranie na športové duely a súboje mohli “kanalizovať” svoju agresivitu. Ľudia teda vymysleli šport a súťaženie ako prostriedok, ako vlastnú agresivitu zvládnuť.

Dalo by sa povedať, že aj diskusie na internete sú len ritualizovanou mentálnou agresiou. Ľudia, diskutéri, debatníci či besedujúci, na ne chodia vybiť si  agresívnu energiu, či už čítaním príspevkov a komentárov, alebo priamo komentovaním a blogovaním. Ľudia teda vymysleli a navštevujú diskusie a blogy ako prostriedok na zvládnutie vlastnej agresivity. Je to pohodlnejšie a lacnejšie a najmä bezpečnejšie ako sa s niekým pustiť do šarvátky na ulici. Navyše diskusie na nete obohacujú človeka o poznanie. Rozšírenie vedomostného záberu je tak benefitom porovnateľným s vojnovou korisťou.

Verbálny prejav Jána Paradu teda nesie znaky agresivity toho istého druhu, proti ktorém tak urputne protestuje a odmieta jej popieranie ako humanistický prežitok. Ateista Ján Parada si tak zjavne protirečí. Protirečenie je lož a lož je rakovinou ducha. Sekulárny humanizmus sa tak stáva nebezpečným karcinómom.

9 thoughts on “Agresivita sekulárnych humanistov

  1. Mám pocit, že posledná veta tohto článku je paródia na to, čo robia niektorí prívrženci sekulárneho humanizmu, ktorí sa rôzne dehonestujúco vyjadrujú o viere v Boha na základe toho, že niektorí prívrženci viery v Boha sa správali zle alebo protirečivo…
    Avšak rôzni prívrženci sekulárneho humanizmu si neuvedomujú, že ak by malo byť podľa ich merítok merané každému, tak potom aj ich sekulárny humanizmus by si mali sami zdehonestovať, na základe toho, že samotní sekulárni humanisti sa správajú protirečivo a v rozpore so svojimi zásadami.

    A ešte by som sa chcel vyjadriť k tej téme -agresivita-.
    Premýšľam, či –
    1) -agresivita- patrí k človeku podobne ako -sexualita-.?… A teda podobne ako v zdravo sa vyvíjajúcom jedincovi dozreje aj zdravo sa prejavujúca sexualita a v nezdravo sa vyvíjajúcom jedincovi sa môžu začať prejavovať nejaké sexuálne deviácie a násilnosti… Podobne v zdravom jedincovi dozreje zdravá agresivita prejavujúca sa len v situáciách, kedy treba brániť niekoho slabšieho… A v nezdravom prostredí dozrieva nezdravá agresivita, ktorá sa prejavuje napríklad neadekvátnymi urážkami…
    Alebo či –
    2) -agresivita- je za každých okolností niečím patologickým v človeku? (Zdravé bránenie slabšieho má potom inú motiváciu než -agresivitu-) A to, že si ľudia agresivitu zvyknú často vybíjať športovou alebo diskusnou rivalitou, ju len udržuje v hladine akejsi opojenej “podnapitosti”… , čim sa zabraňuje, aby ju ľudia neprejavovali horšími spôsobmi… Horšie však potom je, že ak zostáva v človeku takto tolerovaná, môže sa stať, že za určitých okolností sa prejaví rôznymi brutalitami, o ktorých sa niekto môže diviť, že kde sa zrazu toľké zverstvo v ľuďoch vzalo…

    Páči sa mi

    • V každom človeku je zakódovaný egoizmus, je to geneticky daná prirodzená vlastnosť z ktorej plynie naše konanie (zvieracie). Nakoľko je človek aj tvor sociálny “nevystačí” len s prirodzenými zvieracími vlastnosťami a pudmi mal by svoje konanie regulovať cez svoj intelekt, vzdelanie, výchovu. Ale tá naša zvieracia prirodzenosť nás núti obmedzovať vplyv intelektu čo sa napr. markantne prejavilo pri odmietnutí humánneho socializmu a nastolenia kapitalizmu s uplatnením hesla: mať, vlastniť, vládnuť. Deje sa to pod zástavami na ktorých je napísané: demokracia a sloboda. Chýba tam text: povinnosť a zodpovednosť. Táto téma sa týka aj konania tzv. zdravotných sestier a učiteľov, ktorí vraj štrajkom si chcú zlepšiť svoju autoritu v škole a spoločnosti, pričom si neuvedomujú, že robia zo seba cvičené opice.

      Páči sa mi

      • V roku 1989 nešlo o kapitalizmus, ale odstránenie systému lží. Nemožno o systéme spred roka 1989 hovoriť ako o humánnom socializme. Veď zanechal za sebou stovky vrážd a tisíce nevinne väznených. Ani hitlerov socializmus a ani marx-leninský neboli humánnymi systémami. Je podľa Vás pobyt vo väzení humánnym pobytom? Väzni majú všetko to, čo Vy ponúkate v rámci socializmu – stravu, ošatenie, prácu, slobodu myslenia, teplo, lekára…. Väznica – to je relikt humánneho socializmu. Napriek tomu je považovaný tento druh humánneho socializmu za trest.

        Páči sa mi

  2. Socializmus je principiálne humánny cez spoločenské vlastníctvo a spravodlivé rozdeľovanie produktov, výsledkov spoločenskej práce. Ale cez spomínané prirodzené zvieracie princípy v nás dochádza v každom systéme k deformáciám a zlému konaniu. A to čo spomínaš ako zlo, sa práve takto deje skoro vždy aj vtedy, ak spoločnosť je riadená samotným bohom, teda cirkvou. Ale môžeme sa zamýšľať, ako to zlo zmenšiť. Ja tvrdím, že správnou výchovou od útleho veku. Určite nie cez náboženské učenia ale v duchu humanizmu a spolupráce v záujme šťastného života tu na Zemi.

    Páči sa mi

  3. T.O. Jednému nerozumiem vo fiktívnej diskusii s Paradom, že namiesto konfrontácii myšlienok, postojov, názorov, prechádzate do osobného súboja a vzájomného urážania, osočovania. Na to prvé hádam nemáš, tak sa uchyľuješ k tomu druhému. Skúste to nerobiť aj na DF.

    Páči sa mi

    • S Paradom nevediem fiktívnu diskusiu a nenájdete v mojich príspevkoch urážky. Takže vôbec netuším, kam mierite. A posledná veta je protirečením. Ak veríte, že nemám na slušnú a vecnú debatu, nemôžete ma predsa vyzývať, aby som takú viedol na DF. Pokiaľ by ste našli odvahu analyzovať moje a Paradove príspevky, zistíte, že sa neustále snažím o takú diskusiu, aby mala nejaký cieľ alebo aspoň smerovanie. Nie je mojou vinou, že Parada s týmto problém má.
      Na budúce buďte konkrétny (citát, odkaz)

      Páči sa mi

Pridaj komentár