Zmysel života ateistu

Zmyslom života ateistu je uspokojovanie svojich potrieb a ukájať pudy. Teda to isté, ako u iných zvierat.

20 thoughts on “Zmysel života ateistu

      • A naozaj si myslíš, že tie predpokladané filozofické dôsledky platia u každého ateistu? A pokiaľ áno, máš to overené, alebo je to len domnienka?

        Páči sa mi

      • Čo konkrétne máš na mysli tým, že nežiješ v čiernobielom svete? Ide o to, že nerozdeľuješ jednoducho ľudí do dvoch skupín? Pokiaľ je to tak, prečo potom vyvodzuješ závery, pri ktorých nešpecifikuješ, ktorých ateistov máš na mysli a proste napíšeš “Zmyslom života ateistu je … “, čo je všeobecným tvrdením a hádže ateistov do jedného vreca.
        Pokiaľ si myslíš, že ateisti ani neexistujú, prečo o nich píšeš? Aký význam má písať o zmysle života niekoho, kto podľa teba ani neexistuje?
        Prečo si vlastne myslíš, že ateisti neexistujú?

        Páči sa mi

      • Z kontextu jasne vyplýva zmysel mojich slov.
        Ateisti neexistujú v tom zmysle, že aj “prísni” ateisti majú silné sklony k poverčivosti. Píšem o ľuďoch, ktorí sa za ateistov prehlasujú a vyhraňujú sa svojimi názormi voči iným občanom.

        Pán ráči byť otravný puntičkár?

        Páči sa mi

      • Pokiaľ je tvoja definícia ateistu taká aká je, tak pravdepodobne stačí, aby aspoň jeden človek neveriaci v boha bol úplne nepoverčivý a hľa! Ateista je na svete. Lenže to nie je definícia ateistu, ktorá je všeobecne príjmaná ľudmi (samozrejme, každý môže mať svoju). A tou je jednoducho odmietanie akéhokoľvek boha, nadprirodzenej bytosti a podobne. A takýto ateisti samozrejme existujú.
        Pán neráči byť puntičkárom. Pán sa snaží naznačiť, že zovšeobecňovať tvrdenie na celú skupinu, t.j. hádzať všetkých do jedného vreca je nesprávne, nakoľko to tvrdenie nemusí platiť (a ani neplatí) pre každého jednotlivca.
        To začiatočné tvrdenie o zmysle života ateistu sa samozrejme dá vyvrátiť tým, že si uvedomíš fakt, že existujú ateisti, ktorých zmyslom života je niečo iné, konkrétne napríklad rodina, veda, pomáhať druhým, zaúčať druhých atď. Tým, že človek odmietne boha, nie je z neho automaticky zlý človek, je z neho iný človek – častokrát kriticky mysliaci, uvažujúci nad vecami a preverujúci si tvrdenia ľudí, ktorí si radi hladkajú svoje ego a vieru tým, že poukazujú na druhých, že sú menej, len preto, že sú na tom s vierou niekde inde.

        Páči sa mi

      • Citujem:
        A tou je jednoducho odmietanie akéhokoľvek boha, nadprirodzenej bytosti a podobne. A takýto ateisti samozrejme existujú.

        Ak ateisti odmietajú všetkých bohov (nielen akéhokoľvek), musia mať predstavu o tom, ako ten boh či bohovia vyzerajú 🙂 Lebo ateista držiaci sa zdravého rozumu môže racionálne odmietnuť iba to, čo vie zhodnotiť. Inak sa z jeho ateizmu stába neracionálna viera, náboženstvo, kde bohom bude odmietanie predstáv kresťanov (moslimov atď..) a zbožňovaním ateistický postoj ako boh 🙂

        Ateista samozrejme môže byť morálny – ak prijme napr. kresťanský morálny kodex. Z ateizmu morálka nevyplýva rovnako ako nevyplýva z matematiky.

        Aj ateista ako všetci ľudia svoj život napĺňajú zmyslom, ktorý si určia. Ateista odvrhnúci náboženské predstavy a dôsledne rešpektujúc neviazanosť na nič metafyzické zákonite prepadne do pudovosti. To je zákonitosť.

        Filozoficky sa podľa ateizmu nedajú zdôvodniť žiadne charitatívne postoje. Iba prebratím metafyziky z náboženstiev.

        Páči sa mi

      • Odpoviem samozrejme aj na zvyšné časti vášho komentára, ale potrebujem si najprv ujasniť jednu vec. Vy ste presvedčený o tom, že morálka pochádza z Biblie?

        Páči sa mi

      • Záleží od toho, ako si zadefinujete význam slova morálka. Lebo aj velitelia koncentračných táborov – praktizujúci ateisti – mali morálku a tá veru z Biblie nepochádzala.
        Morálka – ako pravidlá správania definované prikázaniami – pre kresťana – má základ v Biblii.

        Páči sa mi

  1. Asi takmer každý ateista verí, že človek je živočích-cicavec z radu primátov… a ako taký má človek rôzne potreby vyplývajúce z jeho organizmu, súčasťou ktorého je aj rozvinutá vyššia nervová sústava, na základe ktorej je takto zadefinovaná psychika človeka –
    “Psychika človeka je vlastnosť, funkcia vyššej nervovej sústavy, spojená s činnosťou mozgu. Možno ju chápať ako integrovaný súbor všetkých prejavov nervovej činnosti: t. j. vnemov z vonkajšieho a vnútorného prostredia, POTRIEB organizmu a činnosťou spojenou so skúsenosťou alebo učením.”

    Páči sa mi

  2. Z psychologického hľadiska ľudské POTREBY hierarchicky rozkategorizoval psychológ Maslow nasledovne (v zátvorkách sú moje doplnky a otázky) –
    “1. fyziologické potreby_________ (kyslík, jedlo…, aj sexuálny pud?)
    2. potreba bezpečia, istoty_________ (aj potreba názorového ukotvenia?)
    3. potreba lásky, prijatia, spolupatričnosti_______ (potreba akejsi stádovitosti? zaradenia sa niekam?)
    4. potreba uznania, úcty
    5. potreba sebarealizácie….”
    __
    (v ďalšom komentári súhrnne nadviažem na to, čo som uviedol v tomto a v predošlom komentári. Rozdeľujem na viac komentárov, pretože kedysi mi dlhé komentáre hneď “neprešli”)

    Páči sa mi

  3. Takže – zo skúsenosti ľudstva vieme, že tieto POTREBY (o ktorých písal Maslow) ľudia realizujú buď
    po A) akosi svojvoľne (niektorí až bezohľadne živočíšne) – teda ako sami pred sebou uznajú za vhodné,, či ako sa viacerí ľudia dohodnú… alebo
    po B) niektorí sa k svojim potrebám správajú ako bytosti morálne zodpovedné pred Bohom, o ktorom veria, že ich stvoril…a teda ako stvorené bytosti hľadajú vôľu Stvoriteľa.
    __
    AK človeka naozaj stvoril Boh, tak potom je dosť PODSTATNÝ ROZDIEL,
    či po A) Maslowom vymenované POTREBY človek uspokojuje z hľadiska toho, že sám človek je merítkom toho, čo je správne ALEBO
    či po B) človek v súvislosti s POTREBAMI považuje za určujúce a správne usmernenia Stvoriteľa, ktorý človeka stvoril a ktorý najlepšie vie, čo je pre človeka správne.

    Páči sa mi

Pridaj komentár