Masaker na koncerte Neny zavinili ateisti. Stovky mŕtvych a tisíce ranených…

Tak tu máme uhorkovú sezónu.  A teda je tu čas riešiť zapadané klebety, zbytočnosti a nezmysly. 🙂

IMG_7832.jpgNedávno nás anonymná redakcia portálu mladých humanistov na bráne Humanisti.sk informovala o tom, že svetoznáma pieseň nemeckej speváčky NENY 99 Luftballons dobila celý svet. A vraj sa máme nechať prísť rovnako dobiť na festival Rock pod Sninským kameňom začiatkom augusta 2017. Okrem toho nás tzv. humanisti – teda ateisti, pre ktorých je zmyslom života šťastie, ľudskosť a život prežitý šťastne a zmysluplne bez bolestí – pozývajú na vystúpenie skupín vyznačujúcich sa vyžívaním v morbídnosti, smrti, bolesti a utrpení.

Klebetník Ján Parada – kto ste o ňom ešte nechyroval, tak je to slovenský mienkotvorný ateista pôsobiaci na portále tzv. humanistov Humanisti.sk – má záľubu chytať ľudí za slovíčka a preklepy a potom z takého komára robiť somára. Koľkože to radosti precíti ateistický človiečik, keď si na takom maličkom preklepôčku alebo neustriehnutej ypsilônočke môže opäť dokázať a potvrdiť, že len predsa on má viac rozumu a je teda právom samooznačovaný za stúpenca zdravého rozumu. Napríklad tu si podal akéhosi nešťastníka, ktorý omylom napísal mäkké i v slove dobyť (vo význame obsadiť, zmocniť sa, získať si pozornosť):

dobiť dobyť

Nuž Parada si parádne užil chvíľku slávy. Vraví sa, že nesúď, aby si nebol súdený. A veru aj redakcia portálu Humanisti.sk sa dopustila toho istého preklepu, keď v článku ROCK POD KAMEŇOM – Snina open air festival omylom informuje čitateľa o dobití piesňou. Namiesto dobytí.

Citujem:

Návštevníkov čaká šou plná hitov ako Leuchtturm, Nur geträumt, Anyplace Anywhere Anytime, Noch einmal, Rette mich a samozrejme nebude chýbať ani hit 99 Luftballons, ktorý dobil celý svet.

Organizátori Rocku pod Kameňom aj tento rok sľubujú nezabudnuteľný hudobný zážitok, skvelú zábavu a atmosféru.

No to verím! Kto by už zabudol na vybité zuby alebo dolámané hnáty zmagorenými šialencami metajúcimi sa v ošiali strhujúceho rytmu piesne 99 balónov? Veď doteraz si táto pieseň vyžiadala desiatky mŕtvych a stovky ranených po celom svete nerátajúc modriny, podliatiny, odreniny natrhnuté pery, vykĺbené ruky či nalomené rebrá. Jednoducho na výprask počas vystúpenia sa nezabúda – ako sľubujú ateisti z brány Humanisti.sk popierajúci humanizmus a hlásiaci sa k ateizmu. 😀

Slovenčina je krásny jazyk. Preto si dávajte pozor, aby ste neželaným preklepom nešírili zbytočne poplašnú správu.

Vy ste na tom ako s pravopisom? Trúfnete si správne doplniť mäkké i alebo tvrdé y v nasledujúcich vetách?

Dob*t* pes s oceľov*m b*tom v p*sku sa neodb*tne dob*val do nedob*tného b*tu, z ktorého ho odb*l* b*val* spolub*vajúc* dob*vateľa, ktor* s* v *ch b*te pravidelne dob*jal mob*l. Dob*jajúc* sa ps*, ktor* sa nedajú odb*ť, sú neodb*tn*. B*tového zlodeja neodb*l ani b*tov* pes a z b*tu vzal b*tové kópie s milionmi b*tov.


 

Za článok môžete zahlasovať na Vybrali.sme.sk


Všetky zdroje sú archivované na Drive

Odkazované stránky sú zálohované v archíve na Google Drive

4 thoughts on “Masaker na koncerte Neny zavinili ateisti. Stovky mŕtvych a tisíce ranených…

  1. K tejto svojskej forme uhorkového 🙂 gramatického okienka mi všeličo napadá :-).
    Napríklad prosba o -dobitie kreditu- tiež môže v písomnej forme vyzerať pre niekoho pomerne morbídne a pritom gramaticky je tam -dobitie- napísané správne… Ešteže kontextové vnímanie viet dáva človeku väčšinou jasno aké slovo má kto na mysli, a to dokonca aj v prípadoch keď dotyčný (či už pisateľ, alebo čitateľ ) neovláda perfektne gramatiku alebo prstoklad…
    _
    Ja veru radšej komunikujem s úprimným nenafúkaným človekom (hoc by aj neovládal gramatiku), než s niekým gramaticky i odborne vzdelaným, avšak pyšne sa prejavujúcim…
    _
    TvojOponent, ako by asi vyzeral svet, keby pyšní ľudia videli vlastnú pyšnosť sami na sebe tak jasne, ako keď napríklad vidia svoje strapaté vlasy ráno v zrkadle?
    _
    Nastavovanie osobnostných “zrkadiel” (odzrkadľujúcich napr. tú pýchu) a reakcie ľudí na také “zrkadlá”, sú jednými zo zaujímavých javov vo svete…
    _
    PS: Vo vašej gramatickej vyplňovačke mi nie je na začiatku jasné, že čo oceľové to má ten pes v pysku? – (Dob*t* pes s oceľov*m b*tom v p*sku) … nemá tam namiesto “b*tom” byť “n*tom” alebo 🙂 tam ide o poslovenčené “bít” v zmysle anglického “beat”?

    Páči sa mi

    • Bit je oceľová súčiastka, ktorá sa napicháva na šroubovák (je to spisovne? Nemalo by byť skrutkovač?). Myslím, že sa tomu hovorí aj cibuľka. Je tam ešte jeden chyták, ktorý je ale výsledkom posldnej jazykovej úpravy z roku 2005, kedy nedôslednou prácou jazykovedcov vypustili isté slovo zo slovníka spisovnej slovenčiny z roku 1960 a tak sa absurdne v slovnom základe podstatného mena a odvodeného slovesa píše rozdielne i/y. 🙂 Inak slová bigbít, bít…ma pri tvorení toho hlavolamu nenapadli. Ďakujem za inšpiráciu.

      Páči sa mi

      • 🙂 A prečo mal ten dobitý pes v pysku ten bit? Nevzal ho tomu zlodejovi, čo vzal b*tové kópie s milionmi b*tov.?? (ak to teda ten zlodej vzal tie “cibuľky”, čo sa dávajú na skrutkovač)
        (myslím, že šroubovák je síce spisovné… avšak asi len v češtine)
        _
        A ten chyták, to je to, že ten, kto sa nedá len tak odbiť, je neodbytný?
        Ak to je tak, potom ako to, že to jazykovedci dodatočne nezosúladili?

        Páči sa mi

      • 🙂 Ale je dosť možné, že tie b*tové kópie s miliónmi b*tov sú tie bity čo nejak súvisia s bajtami v počítačoch, pretože ukradnúť milión elektronických bitov z bytu, je uskutočniteľný čin, kdežto kradnúť milión “cibuliek” z jedného bytu by bolo trochu chytené za vlasy…
        A tu je zaujímavé, že dvaja ľudia by mohli správne napísať, že zlodej ukradol -bity- avšak ak by si jeden myslel, že oceľové -bity- a druhý, že elektronické, tak jeden z nich sa dosť mýli…
        A tak nejak to môže byť aj so slovom -Boh- …. rôzni ľudia to slovo môžu používať a pritom každý z nich môže mať rôznu predstavu pri tom slove…. A niektoré predstavy môžu byť na hony vzdialené skutočnosti…. A tak sa stáva, že zdanlivo hovoria o tom istom (o -Bohu-) a v skutočnosti, každý o inom… si myslím.
        _
        Ale vrátil by som sa k tej gramatike –
        Gramatika je dosť vecou určitej spoločenskej dohody, A vytvára jeden z predpokladov k plynulej komunikácii v nejakej skupine ľudí. No môžu sa v gramatikách “zakonzervovať” aj nejaké nepresnosti, alebo zbytočné zložitosti, s ktorými sa každý vysporiada po svojom…
        Lenže spoločenské dohody vznikajú nielen o gramatikách, ale aj o morálkach, o svetonázoroch… a tam môžu prípadné “zakonzervované” nesprávnosti narobiť už väčšiu šarapatu…. si myslím.

        Páči sa mi

Pridaj komentár