Rozporuplný sekulárny humanizmus

Ateisti na Slovensku sa spolčujú do voľnočasových spolkov pripomínajúcich sekty, kde sa utvrdzujú vo svojich extrémistických názoroch. Jedným z mnohých takých združení je aj združenie s právnou subjektivitou a koreňmi v bývalom režime a ŠTB, v ktorom sa inštitucializoval ateizmus na Slovensku – o.z. Prometheus.

Ateisti organizovaní v tomto združení sa pre ľahšiu prijateľnosť blúdiacich más začali nazývať – humanistami. Ich cieľom je rozvrátiť antropologické nastavenie súčasného civilizačného priestoru, zavrhujú cyrilo-metodiejskú tradíciu v strachu pred duchovnou prázdnotou a v snahe nahradiť náboženské sviatky si tak postupne vytvárajú vlastné rituály a kalendár tradícií previazaných s kultúrno-spoločenskými podujatiami. Tie majú za cieľ dať bohoprázdnotovým ideológiám hĺbku a prilákať masy.

Na deň letného slnovratu tak usporiadali slávnosť odovzdávania cien novopečeným svätcom a sväticiam hnutia sekulárneho humanizmu. Medzi odmenenými je aj členka redakcie Pravdy, ktorá ocenenie dostala za vytrvalú manipuláciu s diskusiami, zmazávanie blogov, cenzúru a manipulovanie s verejnou mienkou – akási Norika Slišková. Ján Parada, správca mienkotvorného portálu sekulárnych ateistov – Humanisti.sk, akési mediálne zastrešenie militantných ateistov u nás, s prehnanou úctou píše na svojich stránkach o tejto udalosti slovami:

Spoločnosť Prometheus – združenie svetských humanistov udelila redakcii denníka PRAVDA v súlade so štatútom pre udeľovanie cien humanistov čestný titul Humanista roka 2015 za dlhodobú vyváženú prezentáciu názorov k ľudskoprávnym otázkam, za vytváranie priestoru pre humanistické, občianske názory a postoje, za obhajobu sekulárneho charakteru štátu, osobitne za prezentáciu názorov k tzv. referendu o rodine.

Veľvyslancom humanizmu sa tak stal František Jedinák. V zdôvodnení Ján Parada uvádza, že … (František Jedinák) preberá od profesora Alexandra Reháka zodpovednosť za technickú správu internetovej stránky Spoločnosti Prometheus”
Stránka Prometheus je jedna z najhorších stránok internetu, jej témy sú neaktuálne a diskusie nedostupné. Nízku úroveň má aj blog spoločnosti na blospote, kde síce diskusie sú, ale dočkáte sa nanajvýš spupnej reakcie od nafučaného anonyma. František Jedinák okrem nezvládania technických záležitostí správy webportálov cestuje a reprezentuje spoločnosť v zahraničí. Parada vymenúva jeho výlety kade-tade, no o výsledku ciest sa čitateľ a potencionálny sponzor nič nedočíta. Spoločnosť Prometheus som viac krát oslovil so žiadosťou o rozhovor. Neúspešne. Vyvodzujem teda z toho pravidlo, že najlepší spôsob, ako viesť kultúrny zápas s potentátmi bývalého režimu je im dávať logické otázky.

Zaujímavosťou hodnou pozornosti je postoj konkurenčnej sekty sekulárnych humanistov – svätej cirkvi Petra Weisenbachera a Inštitútu ľudských práv. Na svojich propagandistických a rovnako cenzúrovaných portáloch sa o tomto najväčšom ateistickom sviatku ľudí veriacich v neexistenciu boha vôbec nezmieňujú. Ego Weisenbachera nemôže rozdýchať, že on sám už nie je osemnásobným nositeľom ceny tejto maškarády 🙂 Ale naspäť k téme:

K teatrálnemu odovzdávaniu cien si novopečený ateistický svätec pán Jedinák pripravil patetickú papierovú skladačku – origami.

Trápnosť tak korunuje, keď drevorubač nesie drevo do lesa a vyznáva na zraze sekhumanistov, čo je sekhumanizmus… Tak im konečne niekto po desaťročiach vyznávania sekulárneho humanizmu aj vysvetlil, čo to je vlastne ten sekulárny humanizmus. Nuž pozrime sa bližšie na ten blábol:

Kto je humanista?
Humanista je človek, ktorý vyznáva humanizmus.

Čo je humanizmus?
Humanizmus je nenáboženský, racionálny, optimistický a sebavedomý pohľad na svet vhodný pre každého rozumného človeka.

V čo verí humanista?
Humanista verí v človeka, dôveruje poznatkom vedy a vlastným schopnostiam.

Som humanista:

  1. Skepticizmus je moja prirodzenosť.
  2. Voľnomyšlienkarstvo je moja metodológia.
  3. Agnosticizmus je (z toho vyplývajúci) môj záver.
  4. Ateizmus je môj názor.
  5. Humanizmus je moja motivácia.

Neviete, či ste humanista?

  • Snažíte sa žiť plnohodnotný a morálny život bez náboženskej viery?
  • Myslíte si, že veda a rozum vedú k spoľahlivejšiemu poznaniu ako viera?
  • Podporujete sekulárnu – svetskú vládu a otvorenú spoločnosť, ktorá garantuje ľudské práva pre všetkých?

Ak ste odpovedali na tieto tri otázky Áno, môžete byť jedným z miliónov humanistov na Zemi – ľudí, ktorí žijú zmysluplný plno­hodnotný život založený na rozume a súcite.

Veľvyslanec humanizmu pán Jedinák nevie, že ateizmus nie je názor? A že hlásenie sa k ateizmu je v kolízii s jeho záverom – agnosticizmom?

Pán Jedinák sa pýta, či dokážete žiť život bez náboženskej viery a súčasne morálne. Lenže čo je to morálka? Morálka je aj vraždenie gigantických rozmerov – z pohľadu ateizmu je morálkou čokoľvek, na čom sa dohodnete. Sekulárnym humanistom ste aj vtedy, ak sa bude vaša morálka topiť v oceáne povraždených najmenších detí…
Veda a výskum idú ruka v ruke s kresťanskou filozofiou. No kresťanstvo vnáša do vedy princíp etiky. Alebo sa sekulárni humanisti hlásia aj k vedcom typu Mengele?
Jedinák nemá problém podať ruku pani Sliškovej, ikone porušovania práva na slobodu prejavu a pýtať sa, či ste za otvorenú spoločnosť garantujúcu ľudské práva pre všetkých…

Kto je to teda sekulárny humanista?

Sekulárny humanista je človek, ateista, ktorý prehliada previazanosť sekulárneho humanizmu a komunistickej diktatúry, v ktorej korení. Sekulárny humanista prehliada gigantické násilie páchané na kresťanoch, aj keď ho formálne bude odsudzovať, nepodnikne žiadne kroky k jeho zastaveniu. Pre sekulárneho humanistu je vraždenie kresťanov formou sekularizácie spoločnosti. Je to bytosť patoligicky nenávidiaca kresťanov, no svoju kresťanofóbiu maskuje do vznešených fráz. Sekulárny humanista redefinuje morálku do akýchkoľvek parametrov, pokiaľ tak definovaná morálka vedie k oslabeniu vplyvu cirkví a náboženského svetonázoru. A v neposlednom rade sekulárny humanista je pokrytec najhrubšieho zrna, ktorý volá po slobode slova a odmeňuje tých, ktorí slobodu zašliapavajú do prachu. So slovom humanizmus v ponímaní militantných ateistov je teda problém.

Za článok môžete zahlasovať na Vybrali.sme.sk: http://vybrali.sme.sk/c/Rozporuplny-sekularny-humanizmus-obzretie-za-odovzdavanim-cien-Humanista-roka/

12 thoughts on “Rozporuplný sekulárny humanizmus

  1. Tak humanisti by chceli vykorenit krestanstvo…. To mi fakt dviha tlak v suvislosti s tym, ze sloboda slova aj pre nich humanistov po 89 roku nastala najma angazovanim krestanov v tejto revolucii – tri stvrtiny ludi na namestiach v 89 roku boli ludia, co sa dozadovali slobody vierovyznania a na socialistickom rezime im prekazala najma tato nesloboda. To si vsetci ti dnesni hrdinovia ateisti neuvedomuju. Ak hlavne krestania protestovali v 89 a teraz zrazu by ich slobodu chcel niekto iny len tak z rozmaru okliestovat, tak to by som sa ako krestanka a ucastnicka 89 roku “na to pozrela”….

    Liked by 1 person

    • na jednej strane s tebou marta suhlasim , ale zas nezabudajme co povedal P. Jezis : Pokoj vam zanechavam, pokoj vam davam. Predpokladam ze pod pojmom pokoj, hlavne myslel aby sme sa zbytocne nerozrusovali a neznepokojovali a mali na pamati : Mt 16, 13- 20
      A ja ti hovorím: Ty si Peter a na tejto skale postavím svoju Cirkev a pekelné brány ju nepremôžu.

      Čo sa tyka ateisov, zial neuvedomuju si toho viacej, nie len to co dialo sa v 89 ………

      Páči sa mi

  2. Po prevrate v 1989. roku bolo snahou zakladateľov Promethea, tohoto občianskeho združenia “bývalých komunistov a eštebákov” priniesť svetielko zdravého rozumu a ľudskosti, do tmy rozmahajúceho sa klerikalizmu, tmárstva, šarlatánstva, mágie.Tak ako majú určité skupiny ľudí snahu spájať socializmus s komunistami, komunizmom a nevidí v ňom najhumánnejší spoločenský systém so spoločenským vlastníctvom výrobných prostriedkov a zdrojov, so spravodlivým rozdeľovaním výsledkov práce pre všetkých občanov, pretože nežijeme večne, sme len uživatelia darov Zeme, akýsi nájomníci a nik nemá nárok na vlastníctvo planéty Zem, tak autor textu demagogicky a hanlivo spája komunistov, diktatúru atď. s členmi Spoločnosti Prometheus a organizáciou ako takou. V každom spoločenstve sa nachádzajú a môžu sa vyskytovať ľudia hodní aj nehodní a od toho nie je ušetrená žiadna cirkev, ani RKC. Tiež na ňu sa môžeme pozerať cez prizmu krvavého vraždenia odporcov, ľudí nehodných v jej radoch a treba to robiť a odhaľovať tieto nedostatky aj keď sa to niekoho dotkne.

    Páči sa mi

    • Ďakujem za reakciu, starký, a teší ma, že sa dá s Tebou slušne debatiť.
      Rokom 1989 sa zmenil iba letopočet, no ľudia pretrvávali tí istí. Nielen odporcovia režimu a tí, čo sa srežimom len viezli. Ale aj presvedčení ideológovia minulého režimu.
      Na stránkach Promethea nenájdeš články, ktoré by odsudzovali gigantické násilie páchané za minulého režimu, radosť z prevratu, vysporiadanie sa eštébakmi vo vlastných radoch, ich ľútosť. Prometheus nevznikol vo vzduchoprázdne, ale je pokračovateľom znevažovania kresťanov ešte z čia, kedy v ústave bola zakotvená vedúca úloha KSČ. Z toho vyplýva oprávnené spájanie minulého režimu s komunistami – uzurpovali si moc podvodom, pošliapali Deklaráciu ľudských práv a slobôd a zaviedli vyučovanie marx-leninizmu a ateizmu na školách.

      https://sites.google.com/site/tvojoponent/ateizmus/kategoria-ateizmu/humanizmus/spojitost-medzi-humanistami-a-komunistami

      Súhlasím s Tebou, že v každom spoločenskom zriadení sa vyskytujú ľudia rôznych vlastností. Problém a zásadný rozdiel je v tom, že ideologizácia našej spoločnosti marxizmom bola primárnym cieľom a postupy prostriedkom, ktorý bol posvätený účelom. Komunisti vytvorili systém dovoľujúci zákonne a legálne konať zlo v podobe, ako ho kresťanstvo vo svojich vieroučných tézach zakazuje. Ano, aj kresťania robili a robia zločiny, no konajú tak v ROZPORE s ideológiou, kresťanstvom. A komunisti páchali zlo v duchu svojich pravidiel – diktatúry proletariátu.

      Páči sa mi

      • Z tvojej odpovede neviem vydedukovať tvoj hanlivý postoj k sekulárnym humanistom, pretože neviem nájsť v ich “popise práce” nič také čo im v tvojom článku demagogicky pripisuješ. Mám za to, že tvoj pohľad na túto organizáciu, občianske združenie, je skreslený a poznačený akousi nenávisťou k ľuďom inak orientovaným. Teda ak program SP je prijateľný, ale názory niektorých jeho členov ti nesedia , nie je to potom rovnako ako v náboženstve, ktoré vyznávaš a výrokmi jeho niektorými predstaviteľmi?
        A k predchádzajúcemu režimu u nás by som tiež nebol nezmieriteľný, tak ako to prezentuješ, lebo v mnohom bol humánnejší ako tento súčasný. A diktatúru proletariátu si vyžadovala doba v ktorej bola uplatňovaná, ale aj ja nesúhlasím ak sa v rámci nej ubližovalo ľuďom podobne ako teraz cez heslo DEMOKRACIA, lebo mám za to, že viac demokracie bolo za socializmu u nás vtedy, ako je jej teraz..

        Páči sa mi

Pridaj komentár