Keď sa ateista Andrej Lúčny “hrá na svätého”

Je všeobecne známe, že ateisti sa snažia premeniť Vianoce tak, aby neniesli žiadne náboženské posolstvo. A tak vyhlasujú, že Vianoce sú sviatky pohanské a zabúdajú, že pohania veru neboli ateisti. Tí veru s ateistami inakšie zaobchádzaôi. Ján Parada na svojom blogu Humanisti.sk podsúva doternú myšlienku, aby sa Vianoce premenovali na HumanLight… a zabúda, že to svetlo má opäť magický charakter. Akoby to nebolo dosť, Andrej Lúčny, militantný ateista spájaný s tzv. Inštitútom ľudských práv a nenávidiaci všetko kresťanské, ku koncu roku si oblečie červený kabát, dá si biskupskú čiapku a deťom v práci hrá – Santa Klausa. Presnejšie Mikuláša. Nie Dzurindu ani Černáka, ale Mikuláša Svätého. A vôbec mu nie proti srsti mať na lebeni čiapku s obrovským krížom.

hakl1

15 thoughts on “Keď sa ateista Andrej Lúčny “hrá na svätého”

      • Ktohovie prečo sa tu zatiaľ žiadne vysvetlenie o fanatizme neobjavilo…

        V súvislosti s vyššie uvedenými vetami sa zamýšľam asi takto –
        Pokiaľ je mi známe, tak nick TvojOponent je určitá forma virtuálneho 🙂 iluzionizmu a teda väčšine čitateľov článkov a komentárov od TO nie je jasné, aký je v skutočnosti človek, ktorý používa nick TvojOponent. No stalo sa, že AndyLucny namiesto len čisto vecnej (hoc aj nesúhlasnej) reakcie na článok od TO, sa tu podujal zhodnotiť (osočiť?) aj niekoho, koho zrejme nepozná.
        Navonok to vyznieva podobne, ako keby niekto osočoval na ulici nejakého herca ako vraha, a to len preto, že ten osočovateľ videl v nejakom filme toho herca hrať niekoho, kto je podozrivý z vraždy. Ak si niekto mýli ilúziu s realitou, ako sa nazýva taký postih?

        Ak pisateľ AndyLucny naozaj zamieňa ilúziu za realitu a ak na základe toho je schopný osočovať niekoho nepodložene ako fanatika, nie je potom sám pisateľ AndyLucny fanatik?

        Páči sa mi

      • 🙂 je ešte veeeeeľa toho, čo zatiaľ neviem a tak sa mám stále čo učiť.
        __
        …a učiť sa dá rôzne… Napríklad pri naozaj múdrom učiteľovi jeho žiak nie je odkázaný len na poučenie zo spleti vlastných, či cudzích chýb… ( aj keď aj tie mávajú svoj prínos 🙂

        Páči sa mi

      • Ja autora článku nepoznám osobne, ale poznám ho skrz to, čo napísal. A to, čo napísal, sú slová fanatika, ktorý má zatemnený rozum. Hoci je Európa taká pekná, ako je, práve preto, že za posledných 250 rokov speje od náboženskej tolerancii k sekulárnosti, v našej kultúre je nezmazateľná stopa židovsko-kresťanskej a dokonca aj grécko-rímskej mytológie. Je prakticky nemožné byť kultúrnym človekom a “nenávidieť všetko kresťanské”. Iba fanatik, t.j. človek vášnivo horliaci za nejakú ideológiu, si vie niečo také vôbec predstaviť. Často pritom robí veľmi zlú službu myšlienkam, ku ktorým sa hlási, keď ich zaplieta do nenávistných prejavov, napríklad do hľadania a ohovárania nejakých domnelých nepriateľov.

        Páči sa mi

      • Andrej Lúčny, spýtam sa Vás – VIETE ako mienil majiteľ nicku TvojOponent vety, ktoré tu komentujete? POZNÁTE motiváciu, ktorá ho viedla k tomu, aby ich napísal tak, ako ich napísal?
        Pravdepodobne NEVIETE a NEPOZNÁTE, pretože ho osobne nepoznáte a možností, ako to mohol mieniť a čo ho mohlo motivovať, je viacero rôznorodých.
        _
        Ale i tak ste ho nazval fanatikom.
        A preto sú opodstatnené otázky, ktoré som napísal vyššie približne takto –
        Ako sa nazýva taký postih, pri ktorom si niekto mýli ilúziu s realitou až tak, že napríklad na ulici osočí nejakého človeka, že je to vrah, lebo ho predtým videl v divadle hrať vraha?

        Ak pisateľ Andrej Lúčny svoje predstavy (o majiteľovi nicku TvojOponent) naozaj zamieňa za realitu a ak na základe toho je schopný osočovať niekoho nepodložene ako fanatika, nie je potom sám Andrej Lúčny fanatik?

        Páči sa mi

  1. 🙂 Tak tu ma obvinili, že vyhlasujem za fanatika niekoho, koho nepoznám. Veľký omyl. Veď vidím, čo tu dotyčný neznámy napísal a z toho je jasné jeho krívajúce myslenie. Raz keď si na seba niekto berie šat biskupa, tak mu to asi nie je proti mysli a zrejme mu nie je odporné všetko kresťanské… Pokiaľ niekto napriek takýmto kontrapríkladom trvá na svojom presvedčení, je fanatik až až.

    Páči sa mi

    • Nuž pán AndyLucny, pravdou síce je, že vidíte, čo tu dotyčný neznámy napísal… AVŠAK ak ste niekto, kto majiteľa nicku TvojOponent osobne nepozná (napríklad ak ste naozaj Andrej Lúčny z Inštitútu ľudských práv), tak zrejme len z virtuálneho čítania jeho viet NEVIETE, aké je v skutočnosti myslenie človeka, ktorý tu cez nick TvojOponent niečo napísal, PODOBNE ako NEVIETE, aké je myslenie nejakého filmového herca, ktorého nepoznáte inak než len z filmov, v ktorých hrá.
      __
      Vaše vety totiž vyznievajú tak, že vychádzate z predpokladu, že majiteľ nicku TvojOponent formuluje vety, ktoré vyjadrujú jeho osobné presvedčenie. AVŠAK ak sú jeho vety napríklad vyjadrením určitej blogerskej “grotesky”, ktorej cieľom je niečo, čo ste zatiaľ neobjavil, tak potom NEVIETE, o čom je v skutočnosti pisateľ “TvojOponent” presvedčený.

      Páči sa mi

    • Pre určitú inšpiráciu sem dám ešte definíciu grotesky z wikipédie – “Groteska je umelecký žáner, kde v LITERÁRNOM, divadelnom a filmovom zobrazení človeka a situácií zo života ľudí sa v neúmernej, zveličenej podobe, maximálne zosmiešňujúcej a prehnane strašidelnej forme PREPLETÁ SKUTOČNÉ s fantastickým… Je to spájanie rôznorodých prvkov pre SATIRICKÉ ZOBRAZENIE ŽIVOTA. Situačné zvraty, prekvapujúce, humoristické a karikaturistické prvky sú základom grotesknosti.”
      __
      Dalo by sa možno ešte nadviazať aj zamyslením o rôznych formách a významoch SATIRY…, ale myslím, že už som toho asi napísal aj tak dosť veľa.

      Páči sa mi

      • TvojOponent, ako by sa to dalo charakterizovať, keď AndyLucnemu píšete takýto typ humornej (či “humornej”?) otázky, to sa prejavujete aj ako sarkastik, alebo sakralstik, či čo to je?

        Páči sa mi

      • “sakralstik”? To je žiacky 🙂 pokus o novotvar, ktorý okrem iného obsahuje základ pojmu – “sakrálny”=”týkajúci sa náboženského kultu”.
        No pri troche fantázie môže v prípade adekvátnosti situácie to slovo “sakralstik” naznačovať i iné možné obsahy a presahy. Použitie takého viacznačného novotvaru som zvolil pod vplyvom neurčitého pocitu z toho, že som sa nevedel nejak jednoducho vysporiadať s vašou analógiou uniformy gestapáka v súvislosti s mikulášskym biskupským odevom. Takže môj neurčitý pocit viedol k použitiu neurčitého pojmu…
        __
        Vy by ste tú svoju analógiu o gestapáckej uniforme a “Mikulášovi” charakterizoval ako?

        Páči sa mi

      • Zatiaľ ste mi neodpovedal, tak sa ešte skúsim zamyslieť takto –
        PODOBNE ako karikatúra v znázorňovaní človeka cielene niečo preháňa, zveličuje (a nemožno kvalitu karikatúry hodnotiť z hľadiska kritérii realistickej maľby), tak PODOBNE aj satira niekedy v niečom preháňa napríklad s cieľom podnieťiť čitateľa k zamysleniu sa z iného hľadiska, než bol doteraz zvyknutý.
        Takže vaša zvláštna analógia k “Mikulášovi” asi jednoducho satiricky vyhrotene uvádza fakt, že antifašista nesúhlasiaci so základnými princípmi fašizmu, nebude predsa pred deťmi divadelne vystupovať v uniforme gestapáka ako dobrák.
        Je teda vnútorne konzistentný ateista výrazne nesúhlasiaci so základnými dogmami RKC, ak napríklad vystupuje pred deťmi v biskupskom oblečení ako dobrý dedo?
        (Pričom téma oblečenia nie je podstatná. Je iba satirickou skratkou avšak, ten kto ju nechápe, tak sa môže “zaseknúť” na nepodstatnom)
        (A čo o AndyLucnom vypovedá to, ak si z virtuality vyprojektoval svoju predstavu o človeku vlastniacom nick “TvojOpononent” a keď na základe tej predstavy AndyLucny nazval jemu neznámeho človeka fanatikom?)

        Páči sa mi

Pridaj komentár